2022 je Evropsko leto mladih

Deli novico s tvojimi prijatelji

Evropska komisija je letošnje leto razglasila za Evropsko leto mladih. V državah članicah, kakor tudi v okviru Evropske komisije, v sodelovanju z drugimi institucijami EU, organizacijami civilne družbe in mladimi,bodo vse leto organizirane številne dejavnosti na evropski, državni, regionalni in lokalni ravni.

 

Mladi so pomemben del družbe in si zaslužijo pozornost vedno, ne glede na situacijo, v kateri se družba nahaja.  Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je ob imenovanju leta 2022 za Evropsko leto mladih  dejala: »Evropsko leto mladih v ospredje postavlja glas mladih, s tem pa številne plati življenja mladih, od izobraževanja, zaposlovanja, pa vse do dobrega počutja, njihove samozavesti in zdravja, kulturnega udejstvovanja in iskanje rešitev za izzive prihodnosti. Naš cilj je spodbuditi aktivno participacijo mladih na vseh ravneh. Mladi si zaslužijo evropsko leto, ki jih bo postavilo v središče pozornosti in jim omogočilo vrsto priložnosti za njihov osebni, družbeni in karierni razvoj.« Ministrstvo namerava v tem letu skupaj z Uradom RS za mladino pripraviti Resolucijo o nacionalnem programu za mladino za naslednje 10 letno obdobje.

 

Direktorica Mreže Ma-Ma mag. Maja Hostnik je napovedala, da bodo skupaj s 30 mladinskimi centri po vsej Sloveniji organizirali različne dogodke z mladimi in za mlade, med drugim tudi dogodke za pripravo nacionalnega programa za mladino ter tako zagotovili, da se bo glas mladih slišal, saj v mreži opažajo da si mladi želijo dialoga z odločevalci in da so upoštevani.

 

Poleg mnogih aktivnosti, ki jih pripravljajo organizacije mladinskega sektorja za mlade, bo v Evropskem letu mladih 2022 tudi prenovljen portal mlad.si, na katerem bo tudi možnost podajanja predlogov mladih, da se bo slišal njihov glas. Na novo bodo v portal vključeni tudi mladi dopisniki iz vseh regij Slovenije, ki bodo tako postali sooblikovalci vsebin za mlade.

 

Pomembno je, da mladi oblikujejo svojo prihodnost, skupaj s tistimi, ki oblikujejo politike – s tistimi, ki odločajo. Leto 2022 je priložnost, da se sliši glas mladih in na nas je, da jih vključimo in jim damo priložnost, da se izrazijo in dobijo priložnost za ustvarjanje prihodnosti Evropske unije in tudi nacionalnih politik in tem.

 

Vir: gov.si in divaca.si