Vnesite za iskanje

28. januarja 1986 strmoglavil raketoplan Challenger

Pred natanko 35 leti je NASO doletela ena največjih nesreč, ko je raketoplan Challenger razpadel pičlih 73 sekund po vzletu, in v kateri je v trenutku umrlo vseh 7 članov posadke.

Raketoplan je vzletel iz vesoljskega centra na Floridi. Kombinacija mraza in sistemske napake je privedla do kolapsa, saj je prišlo do puščanja na eni strani lopute, ki je sproščal tekoči vodik in tekoči kisikov potisni plin ter se vžgal. Ustvaril je ogromno ognjeno kroglo, zaradi česar je bilo videti, kot da je Challenger eksplodiral. Kljub temu, da so nekateri strokovnjaki nasprotovali, je raketoplan 28. januarja vzletel. Prenos v živo si je ogledalo ogromno ljudi, predvsem pa veliko otrok. Na krovu je bila namreč Christa McAuliffe, učiteljica, ki je zmagala na natečaju in tako postala prvi civilist, ki bi poletel v vesolje, kar je naredilo tragedijo še večjo.

Po tej nesreči je NASA ustavila svoje programe za skoraj 3 leta, še vedno pa vsako leto januarja obeležujejo dan, v čast vsem umrlim astonavtom, in sicer leta 2003, ko je prvega februarja na poti na Zemljo strmoglavil raketoplan Columbia, s prav tako 7 člani posadke.

Deli novico:
Oznake: