Vnesite za iskanje

Ali ste vedeli, kdaj smo Dan žena praznovali nekoč?

Ali ste vedeli, da se je Dan žena je originalno imenoval Dan delovnih žena? To je mednarodni praznik žensk, ki se 8. marca praznuje v več kot 100 državah po vsem svetu. Praznuje se predvsem v bivših komunističnih in socialističnih državah, in sicer kot dan praznovanja ekonomske, socialne in politične enakopravnosti in dosežkov žensk.

 

A ta praznik se ni vedno praznoval prav na današnji dan. Nemška feministka in socialistka Clara Zetkin je namreč pred leti predlagala, naj se ga praznuje 19. marca. Clara se je za enakopravost žensk pričela boriti že davnega leta 1889. Pobudo za Dan žena, ki naj bi bil posvečen vsem ženskam, je dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Takrat so njen predlog sprejeli in dan namenili počastitvi boju za ženske pravice, vključujoč pravico do volitve.

Tako so Dan žena najprej praznovali 19. marca leta 1911, in sicer v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Praznovali so ga tudi v Sloveniji, v Trbovljah. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917. Na ta dan so se namreč pričeli protesti v Petrogradu, iz njih pa se je razvila Oktobrska revolucija.

Že leta 1897 je pri nas začel izhajati časnik Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto kasneje. Pomembno prelomnico je predstavljalo leto 1906, ko je doktorirala prva Slovenka Marija Urbas. 15. maja leta 1920 pa je Slovenska Ljudska stranka uvedla splošno volilno pravico na občinskih volitvah, tako so volilno pravico dobili moški in ženske, stari nad 21 let. Leto kasneje je Beograd odpravil splošno volilno pravico, zato se je Slovenska Ljudska stranka pričela zavzemati za volilno pravico na državni ravni. Ženske so dokončno dobile svojo volilno pravico leta 1945.

 

Vir: Na dlani

Deli novico:
Oznake: