Vnesite za iskanje

Joe Biden se je naselil v Beli hiši. Še preden pa je prestopil prag svoje nove rezidence, se je 78- letni 46. predsednik Združenih držav že vpisal v zgodovino: postal je predsednik, ki bo premagal Covid-19.

 

Pravzaprav je zadeva nekoliko bolj zapletena. Biden je premagal Donalda Trumpa, politični virus, izključno zaradi koronavirusa, ki je povzročil svetovno epidemijo. Novi predsednik seveda ni zdravnik. Zato ima dr. Faucija, ki mu je Trump metal polena pod noge. V bitki za Belo hišo je Biden preprosto naredil to, kar bi naredil vsak normalen človek. Stopil je na stran virusa, katerega obstoj je Trump zanikal. Biden je koronavirusu in Trumpu med volilno kampanjo napovedal vojno, a je popolnoma jasno, da bitke proti Trumpu brez pomoči koronavirusa ne bi dobil. Kot se po vseh Sun Zejevih pravilih spodobi, se je zmagovalec po zmagi lotil še svojega vojnega zaveznika – le nekaj ur potem, ko je odložil kovčke in skočil v udobne copate, se je Biden vsedel za pisalno mizo in začel podpisovati predsedniške izvršilne ukaze.

 

Za razliko od prejšnjega predsednika, se Biden zaveda zakaj je bil izvoljen, se drži kompasa. Njegov prvi akt v Beli hiši je bil podpis ukaza, s katerim v naslednjih stotih dneh namerava spodrezati krila temu nevidnemu sovražniku, ki straši po zemlji in katerega obstoj je Trump zanikal, samo zato ker mu je kvaril ekonomske računico, se pravi, njegov edini adut. Toliko o zgodovini.

 

Na pojavni ravni se je z zamenjavo v Beli hiši zgodilo nekaj bolj preprostega. Vrnili smo se v normalnost. Ne samo da je Lady Gaga na inavguraciji zapela državno himno, v trenutku ko je s častnikom mornarice pod roko stopila na balkon kapitola, po katerem so dva tedna pred tem plezali od Trumpa zaslepljeni fanatiki bele supremacije, se je v Ameriki obrnil ključ. V hipu smo se zavedli, da je to zdaj nova, ali pa stara normalnost. Ne vemo še povsem natančno. Toda tisto kar je povsem očitno je, da smo se preko noči znebili raka, ki se nam je zalezel pod kožo, ki se ga ni dalo odstraniti še s tako močnim dezinfekcijskim sredstvom.

 

V trenutku, ko so Trumpu zamašili dostop do Twitterja, Facebooka, do vseh mikrofonov in TV kamer, v trenutku ko se je še zadnjič usedel na Air Force One in za večno odletel iz Washingtona, medtem ko je na stotine ljudi praskalo in dezifencirali Belo hišo, v tistem trenutku, ko je na oder stopila Lady Gaga, ki je z njenim izdelanim ektravagantnim in disruptivnim imidžom najavila barvo in poroko novega režima, v tistem trenutku smo ponovno zadihali in ugasnili televizijski prenosnik, se končno spet v miru lotili našega dela, brez da bi morali skrbeti, kaj bo naredil norec v Beli hiši. Na zdravje!

 

Andrej Mrevlje

Deli novico:
Oznake: