Vnesite za iskanje

Arnika Marancin iz Izole: »Petje je moj svet«

Na Obali je veliko ljudi, ki imajo poseben dar, se s čim zanimivim ukvarjajo, počnejo zanimive stvari. Arnika Marancin, učenka 6.razreda Osnovne šole Vojke Šmuc, mlada glasbenica, “pojoča travica”, ki prihaja iz Izole, za katero bomo zagotovo še slišali.

 

Kdo je Arnika Marancin?

Arnika je 11-letna deklica, ki se izobražuje v profesionalnem Studiu Cantica pri profesorici Manici Smrdelj že od maja 2017. Ljubezen do petja in plesa je gojila že od majhnih nog, ko je doma svojim staršem vsak dan prepevala in lepšala dan. Arniko odlikuje pevski talent, ki ga z rednim treningom krepi in s tem bogati svoj glas. Ima tudi izredno voljo do dela in zelo prijeten karakter, kar ji prinaša hitrejši napredek in še večji uspeh. Njena prva ljubezen je petje vendar z radostjo počne še veliko drugih stvari.

 

Sodeluje tudi na mednarodnih festivalih v Sloveniji in tujini (Malta, Romunija, Makedonija…), kjer dosega vedno visoka odličja in visoka mesta v svoji starostni kategoriji. Vsaka nagrada ji pomeni veliko, saj ji to potrjuje, da se trud, ki ga vlaga v svojo kariero, splača. Rezultati dosedanjega dela: ima že 5 avtorskih pesmi, in posnete že 4 videospote (PESMI: Ustvarjamo spomine, Nono Miki, Ko zaplešemo in Moja božična pesem).Trenutno ustvarja in je v zaključni fazi njena peta avtorska pesem za katero je besedilo napisal Drago Mislej – Mef, eden najuspešnejših slovenskih avtorjev besedil, glasbo pa pripravlja Jadran Ferjančič. Tako, da se že veselimo njene nove skladbe. Seveda jo bomo z veseljem predstavili, ko bo zagledala luč sveta.

Kako se je vse skupaj pričelo?

 

Njen pevski talent, potencial v petju je odkrila razredničarka Patrizia Galbiati Pohajač,  konec prvega razreda. Njen prvi nastop na »velikem« odru je bil nastop na Valeti OŠ Vojke Šmuc v Izoli, kjer je kot gostja kulturnega programa zapela pesem Življenje je lepo in požela velik aplavz in se odločila, da se glasbe loti malo bolj resno in tako se je prijavila na svoj prvi festival.

 

Pri sedmih letih, leta 2017 se je v Kopru udeležila mednarodnega glasbenega festivala – FeNS, ki je odskočna deska za mnoga mlada grla. Predstavila se je s svojo prvo avtorsko pesmijo Kadar sedem za klavir. Na 22. festivalu FeNS 2017 je tisto leto nastopilo vseh skupaj 178 mladih pevk, pevcev in skupin, ki so predstavili 38 novih pesmi v 3 starostnih kategorijah, v vsaki izmed kategorij po dve podkategoriji. Arnika je v svoji kategoriji OTROŠKI FENS 1, prejela prvo mesto. In od tu se je samo še nadaljevalo. Istega leta je dobila povabilo na Festival Raspjevane pahuljice v Mrkonjć gradu (BIH). Dobila je nagrado za najboljšo interpretacijo. Nagrade in priznanja so se vrstila. S svojo srčnostjo in interpretacijo na odru je ogrela marsikatero srce. Blejskega zlatega mikrofona, mednarodnega pevskega tekmovanja, kjer odkrivajo mlade talente se je udeležila kar dvakrat. (leta 2018 in 2019). Leta 2018 je odpela dve pesmi. Svojo avtorsko – Ko zaplešemo in Imagine (cover) od John Lennona ter v starostni kategoriji XXS osvojila 2. mesto. Na Festivalu Piccole Stelle v Trstu je 2x dosegla prvo mesto v svoji kategoriji. Glasbeni uspehi in povabila so sledila. Kar dvakrat je bila gostja mednarodnega festivala v Romunijo Constelatia Necunoscuta Vaslui 2019. Tam je odpela pesem Lahko noč Piran, skladbo Anike Horvat, njene priljubljene pevke s katero želi nekega dne odpeti na odru. Za to pesem je tudi v Makedoniji prejela posebno nagrado za najboljšo interpretacijo in 4. mesto med 29 nastopajočim v svoji kategoriji.

Arnika že četrto leto zapored enkrat tedensko obiskuje šolo petja. Svoj glas je zaupala Manici Smrdelj, profesorici in pevki, lastnici in vodji profesionalnega vokalnega studia Cantica. Nastajajo lepe zgodbe! Če imaš močno strast do petja Arnika svetuje, da obiščete strokovnjaka, ki vam bo pomagal izboljšati svoje petje. »Že v eni sami vaji boste občutili veliko razliko. Z rednimi vajami lahko dosežete profesionalen glas. Individualni pristop, ki ga imava z Manco je res super in vesela sem, da me je sprejela v svoj studio. Sem najmlajša učenka pri njej. Veselim se vsakega manjšega napredka. Zavedam se, da brez trdega dela ni uspehov, zato vztrajam in se izpopolnjujem», nam je zaupala Arnika, ki priznava, da jo je na velikih odrih, kjer je ne poznajo in ko ne tekmuje veliko lažje peti, kot v okolju, kjer živi. Še vedno je prisoten strah nastopanja. Prepričani smo, da bo z leti in kilometrino izgubila tudi ta strah, ki pa je ne zaustavlja pri doseganju in uresničevanju  svojih ciljih. Njeni dolgoročni cilji so zelo veliki. In sicer… želi postati znana pevka, morda zapeti v kakšnem mjuziklu, igrati v filmu, kjer veliko pojejo. Želimo ji, da se ji uresničijo vse sanje, ki si jih je zadala v svetu glasbe.

Deli novico:
Oznake: