Vnesite za iskanje

Cene nepremičnin na obali

Ali so cene nepremičnin na obali res dosegle najvišje vrednosti?

Res je. Temu se zelo hitro približujemo, v posameznih prodajnih primerih bi morda lahko celo rekli, da smo vrh presegli iz do sedaj najvišje ravni, ki je veljala v letih pred gospodarsko recesijo, torej med leti 2007 in 2009. Povpraševanje, letni čas in splošni rastoči trendi gospodarstva so glavni razlogi, nekaj je tudi špekulativnih prodaj oziroma razlogov za višje izhodiščne cene.

Kaj napovedujete, da se bo v prihodnje dogajalo na trgu. Lahko pričakujemo, da bo nepremičninski trg počil?

Prej bi rekel, da bomo prešli v fazo postopnega umirjanja realizacije prodajnih poslov. Sam pok trga je nerealno pričakovati. Minula kriza nas je vse dodobra izučila in je napoved pretirana, zato upada cen v takšnem razmerju, kot je bil ob prvem poku trga nepremičnin zagotovo ne bo. Po mojem mnenju bo ob naslednji daljši nestabilnosti trga sledila le korekcija cen med 10 do 20 odstotkov.

Kaj je tisto, po čemer ljudje v tem trenutku najbolj povprašujejo in koliko je nakupov, ki jih ljudje izvedejo s pomočjo kredita?

Poudariti je potrebno, da povpraševanje presega ponudbo, največ pa je zanimanja za manjša počitniška stanovanja z zunanjo površino v bližini morja in razgledom nanj. Poleg tega je med povpraševanjem tudi veliko zanimanja za večja družinska stanovanja, kakor tudi po manjših enodružinskih hišah. Več kot pol nakupov se tako v povprečju izvede s pomočjo bančnega posojila, ki običajno pokrije tudi od 70 do 90 odstotkov kupnine.

Koliko je trenutna povprečna cena starejših in novejših nepremičnin?

Povprečna cena starih oziroma rabljenih nepremičnin je okoli 2.200 do 2.400 evrov, medtem ko se cene novih nepremičnin gibljejo okoli 3.200 in več na kvadratni meter. Sicer pa se v Obala nepremičnine trudimo, da vedno najdemo konsenz med prodajalcem in kupcem. Zadovoljstvo naših strank na eni in na drugi strani je namreč na prvem mestu.

Deli novico: