Vnesite za iskanje

5 stvari, ki jih ne smete čistiti s sodo bikarbono

Kot vemo, je soda bikarbona nepogrešljiv pripomoček v vsakem domu. Uporabljamo jo lahko na ogromno načinov, vendar pa ni vedno priporočljiva. Nekatere stvari so pač preobčutljive, in jih groba sestava sode bikarbone lahko poškoduje. Tukaj je 5 primerov, kdaj soda bikarbona za čiščenje NI primerna.

 

Starinsko srebro

Čeprav je kombinacija sode bikarbone in aluminijaste folije uporabna za odstranjevanje madežev na priboru, pa je poliranje starinskega pribora odsvetovano. Starinski pribor je precej delikaten, in ga groba soda lahko poškoduje. Vsekakor ne polirajte pribora, ki ima tudi turkizne oziroma srebrne delce. Če je le mogoče, pribor odnesite nekomu, ki zna z njim rokovati.

 

Steklo

Soda bikarbona lahko zaradi grobih delcev, ki jih vsebuje, poškoduje steklo in ogledala, zato za čiščenje raje uporabljajte čistilo za steklo, če pa želite biti bolj ekološki in prihraniti nekaj denarja, si naredite čistilo iz kisa in vode.

 

Kuhinjska posoda iz aluminija

Veliko kovinskih površin lahko brez problema čistimo s sodo bikarbono, pri aluminijasti posodi pa moramo biti previdni. Aluminij je namreč tanek in porozen, kar ga naredi precej občutljivega. Če boste posodo samo na hitro očistili in takoj sprali, verjetno ne bo nič narobe, nikakor pa je ne smete pustiti, da stoji dlje časa, saj lahko pride do oksidacije, in posoda postane rjavkasta.

 

Les

Lesenih površin nikar ne čistite s sodo bikarbono. Namreč, poškoduje lahko tesnila na pohištvu ali na tleh. Lahko se zgodi, da površino razžre in uniči les, zato namesto sode raje uporabite mešanico detergent za posodo in vodo, ali pa očistite s čistilom za les.

 

Steklokeramična/indukcijska plošča

Če imate v vaši kuhinji indukcijsko ali steklokeramično ploščo, je nikar ne čistite s sodo bikarbono. Če jo boste čistili s sodo, je zelo verjetno, da jo boste poškodovali, naredil pa se bo tudi zaščitni film. Podobno velja za vrata od pečice. Namesto po sodi raje posezite po limoni ali pa čistilo iz kisa in vode.

Deli novico:
Oznake: