Vnesite za iskanje

Prebivalci vasi na Krasu in Brkinih, ki zaradi po njihovem mnenju prekomernih vplivov na okolje nasprotujejo zajezitvi Padeža za zagotovitev dodatnega vodnega vira za Istro, so ustanovili Civilno iniciativo za ohranitev Brkinov. Kot je povedal Mario Benkoč iz CI, so že v parih dnevih zbrali več kot 588 podpisov, zbiranje pa se še nadaljuje.

 

Kot so poročale Primorske novice, so CI ustanovili, ker ministrstvo za okolje in prostor, istrski župani in Rižanski vodovod še vedno vztrajajo pri akumulaciji Padež kot najboljši rešitvi za dodatni vodni vir, čeprav lokalno prebivalstvo, kraško-brkinske občine, javni zavod Park Škocjanske jame ter strokovnjaki menijo, da obstajajo veliko boljše rešitve.

 

Prebivalci Brkinom in Vremske doline so prepričani, da bi zajezitev Padeža prekomerno vplivala na okolje, ki se nahaja na območju Unescove dediščine, točneje Škocjanskih jam. Benkoč je pojasnil, da niso proti temu, da Istra pridobi nek zanesljiv vodni vir, ampak so proti tej rešitvi, sploh zato, ker po njihovem mnenju obstajajo še tri boljše. Najboljša rešitev bi po njihovem bila povezava Rižanskega in Kraškega vodovoda, saj bi bila cenejša in hitreje izvedljiva.

 

V civilni iniciativi prav tako niso zadovoljni s sestankom, kjer so se sestali kraško-brkinski župani z ministrom za okolje in prostor, Andrejem Vizjakom. Kot so po sestanku zapisali na svojem faebook profilu, župani po njihovem niso branili volje ljudi. »Pri ministru niso dosegli povezave obstoječih vodovodov, ki zagotavlja finančno vdržno investicijo, brez grobih posegov v naravo in hkrati brez posegov v UNESCO-vo svetovno dediščino Park Škocjanske jame«, so zapisali.

V civilni iniciativi vztrajajo proti zajezitvi Suhorce ali Padeža, so za povezavo obstoječih vodovodov ter za ohranitev UNESCO svetovne dediščine Park Škocjanske jame.

Foto: Facebook Civilna iniciativa ohranimo Brkine

Deli novico:
Oznake: