Vnesite za iskanje

Dogodki, ki so zaznamovali leto 2020 na Fakulteti za pomorstvo in promet

Čeprav je za vse nas 2020 naporno leto, polno nepričakovanih dogodkov, zaprtja javnega življenja, gospodarstva in študija na daljavo, so se na UL FPP v tem letu potrudili in naredili največ kar je bilo možno za študente in zaposlene. Vse učilnice so opremili s sodobno audio vizualno opremo ter sodobnimi IK tehnologijami in tako omogočili sodoben študij na daljavo.

Licence za Pooblaščene inženirje s področja prometnega inženirstva

Kot sta povedali doc. dr. Marina Zanne, predsednica SDZP in prof. dr. Elen Twrdy, predstojnica Oddelka za tehnologijo prometa, so v letu 2020 dosegli pomemben dosežek na področju prometa. Po večletnem dokazovanju pomena prometne stroke in trudu, je sedaj možno na Inženirski zbornici Slovenije (IZS) opraviti strokovni izpit in tako doseči enega izmed ključnih pogojev za pridobitev statusa pooblaščenega inženirja s področja prometnega inženirstva v skladu z Zakonom o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID). »17. junija so prve strokovne izpite s področja prometnega inženirstva opravili tudi nekateri naši diplomanti. Namreč, tako stari, kakor tudi aktualni programi s področja Prometa na Fakulteti za pomorstvo in promet zagotavljajo formalna znanja in formalne pogoje za pristop k temu izpitu,« je povedala prof. dr. Elen Twrdy.

19. Mednarodno posvetovanje o prometni znanosti IC TS

Septembra je Društvo za znanost v prometu skupaj s Fakulteto za pomorstvo in promet organiziralo že 19. Mednarodno posvetovanje o prometni znanosti. »To je naša tradicionalna konferenca, katere začetki segajo v leto 1997. Letošnja je bila prav posebna, ker je bila prva v času pandemije in soočili smo se z zahtevno organizacijo hibridnega dogodka. Pred tem so podobni dogodki v regiji bili preklicani, za nami pa je svojo konferenco na podoben način organizirala recimo Univerza iz Le Havre-a, s katero tudi sodelujemo. Dvodnevni dogodek, kjer smo v prostorih fakultete gostili slovenske avtorje, preko spleta pa še avtorje iz desetih držav, je bil zelo uspešen in tudi čustven, ker smo po dolgih mesecih imeli priložnost, vsaj virtualno, videti svoje prijatelje in spoznati nove kolege, s katerimi bomo ali pa bodo nekateri zagotovo tudi v prihodnje sodelovali,« je pojasnila predstojnica Oddelka za tehnologijo prometa.

Kot je poudarila, na konferenci vedno dajo priložnost mladim raziskovalcem, današnjim navdušencem, bodočim strokovnjakom. Povratna informacija in usmeritve bolj izkušenih so vedno dobrodošle pri razvoju vsakega posameznika. »Zaradi situacije s pandemijo se nam žal ni izšlo z izvedbo soočanja študentov s treh fakultet, naše Fakultete za pomorstvo in promet, Ekonomske fakultete iz Ljubljane in mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo,« je še dodala.

 

V močni konkurenci so zmagali pri prijavi za izvedbo Young Researchers Seminar YRS 2021

V juniju 2021 bo na fakulteti organiziran prav poseben dogodek. Gre za srečanje mladih raziskovalcev, v glavnem najboljših doktorskih študentov na področju prometa, ki ga finančno in s človeškimi viri podpirajo tri močne evropske organizacije, EC TRI (European Conference of Transport Research Institutes), FERSI (Forum of European Road Safety Research Institute) in FEHRL (Forum of European National Highway Research Laboratories).

Ta tridnevni dogodek se izvaja vsako drugo leto in nima stalne lokacije; do sedaj je dvakrat potekal v Lionu, po enkrat pa v Haagu, Brnu, Torinu, Kopenhagnu, Rimu, Berlinu in Solunu. »V natečaju za organizacijo Young Researchers Seminarja v letu 2021 smo bili v hudi konkurenci izbrani mi. Velika prednost tega dogodka je za mlade raziskovalce v tem, da se jim dodeli tutorja, izkušenega raziskovalca, ki jim pomaga izboljšati njihov članek in nastop pred publiko. Posledično tako pridobijo pomoč tudi pri izdelavi same doktorske naloge. Na dogodku je poleg strokovnega dela zelo prisotna tudi socialna komponenta, kjer bomo udeležencem predstavili lepote slovenske obale, koprsko pristanišče in kulinariko,« je razložila predstojnica.

Fakulteta za pomorstvo in promet ima že tretjič na dogodku svoje doktorske študente in tutorje.

Oglasno sporočilo.

Deli novico:
Oznake: