Vnesite za iskanje

Poleti se koncerti, festivali in ostali dogodki na Obali običajno kar vrstijo in vsako leto privabijo veliko število obiskovalcev.

 

Lani temu žal ni bilo tako, saj so zaradi epidemije morali dogodke izpeljati po prilagojenem programu, ali pa jih v celoti odpovedati, kar je bila velika izguba, tako za organizatorje, kot za vse ostale, željne poletnega dogajanja. Upamo in računamo na to, da bo letošnje poletje prijaznejše do organizatorjev in obiskovalcev in bo Obala spet zaživela.

 

Izola

Center za kulturo, šport in prireditve Izola je pod pokroviteljstvom izolske občine pripravil zanimiv poletni program, ki ga bodo praviloma izpeljali v Letnem kinu Arrigoni, v parku Pietro Coppo, na Manziolijev trgu in na drugih zunanjih prizoriščih. Kljub temu, da pogoji še vedno niso znani v celoti, so v Centru za kulturo pogumno in optimistično pristopili k oblikovanju zanimivega programa.

 

Od junija dalje bodo v Letnem kinu Arrigoni izpeljali filmske projekcije, Poletni gledališki abonma, potopisna predavanja in proslave. Vsak petek in soboto načrtujejo večje koncerte, na katerih se bodo predstavila zveneča imena slovenske glasbe, in sicer Vlado Kreslin in Mali bogovi, Manouche, Tinkara Kovač, Elvis Jackson, Maja Keuc, Hamo, Help, Noctiferia in odlična skupina The frajle, ki prihaja iz Novega Sada. V parku Pietro Coppo bodo dogajanja vsak dan od srede do nedelje. Srede bodo namenjene koncertom cover skupin, četrtki otvoritvam razstav, predstavitvam in stand-up nastopom. Petki in sobote bodo glasbeno obarvani, nedelje pa bodo namenjene otroškemu programu in nastopom kantavtorjev.

Med večje prireditve v izolski občini sodi seveda izvedba tradicionalnega, že 18. Praznika vina, oljk in rib, ob katerem bo istočasno potekal festival Zlate oljčne vejice ter vsakoletni izbor Županovega vina in oljčnega olja. Prvi dan dogajanja bo popestril še Pomol okusov, ki ga na Turističnem združenju letos organizirajo prvič. Manjkal ne bo niti Orange wine festival, predviden je 26. junija na Manziolijevem trgu. Novost letošnjega leta bodo kulinarični dogodki, skozi katere bodo pričeli z razvojem koncepta izolske »street food« ponudbe in oživljanjem carinskega pomola – pomola okusov, obenem pa bodo ti dogodki predstavljali nekakšen uvod v že uveljavljene kulinarične akcije, še sporočajo iz Turističnega združenja. Na dogodkih bodo imeli gostinci priložnost predstaviti del svoje ponudbe in pokazati, da je Izola destinacija z visoko kakovostno in avtentično gastronomsko ponudbo. Prvi dogodek se bo odvil 12. junija, ostali trije pa se bodo predvidoma zvrstili na prvo soboto v septembru, oktobru in novembru.

 

V pričakovanju dogodkov so optimistični in upajo, da v poletnem času ne bo večjih omejitev in da bodo lahko v celoti izpeljali zastavljen program. V kolikor bi se situacija spremenila imajo tudi rezervni načrt, in sicer izvedbo določenih dogodkov v živo prek spleta, ki ga ustvarjajo v studiu Kulturnega doma.

 

Koper

Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper v letošnjem poletju načrtuje izvedbo sklopa kulinaričnih dogodkov Altroke Istra Gourmet Festival, Cmok Fest, konec poletja pa še Sladko Istro. Tudi sicer se nam v Kopru obeta prireditveno pestro poletje: od junija do konca avgusta bodo v Kopru in okolici gostili vsaj en dogodek dnevno. Organizatorji so pri tem optimistični in se pripravljajo na sezono, ki bo postregla z vsemi tradicionalnimi poletnimi prireditvami. Med njimi so nedvomno FeNS, Viva la pasta, Eurofest, Poletni koncerti v Kopru, Poletni gledališki večeri, Poletje z biseri, Homo na plac, Svet v vodnjaku besed, Jeff, Folkest, Poletni glasbeni večeri, Etnohisterija, Od Črnega Kala dol, Festival Burja, Frivolus, Čubed pod borovci, PUF in številne druge. Priprave se vedno začnejo veliko pred samim začetkom dogodka, zato so tudi v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper že začeli številne aktivnosti in so priprave že v polnem zagonu. Vseeno se zavedajo, da tudi letošnje poletje najverjetneje ne bo takšno, kot so jih bili vajeni do sedaj, zato so pri organizaciji upoštevali smernice, ki so bile v tem času v veljavi lani. Glede na zdravstvene razmere, ki se že kar nekaj časa izboljšujejo in je znova dovoljeno zbiranje več oseb, na občini Koper pričakujejo, da bodo lahko že čez kakšen mesec organizirali prireditve z več obiskovalci. Vsekakor se bodo sproti prilagajali razmeram in v primeru zaostrovanj prireditve izpeljali skladno s takrat veljavnimi morebitnimi ukrepi.

 

Piran

Eden največjih dogodkov letošnjega poletja je prav gotovo 40. festival Melodije morja in sonca, ki bo na sporedu 10. julija v nadkritem zunanjem prizorišču Avditorija Portorož s 1800 sedišči. Z upoštevanjem vseh priporočil NIJZ in pristojnih ministrstev si v Avditoriju obetajo najmanj 500 obiskovalcev, kot je bilo dovoljeno tudi minulo poletje. Borut Bažec, v.d. direktor Avditorija, ob tem poudarja, da je sedaj veljavni »PCT pogoj« za izvedbo prireditev nesorazmeren in nepravičen in bi ga absolutno morali umakniti.

 

V Piranu bo pod okriljem Avditorija do konca septembra v Gledališču Tartini Piran ter še na sedmih prizoriščih v Piranu in Portorožu na ogled razstava 50 slik Safeta Zeca iz ciklov Objemi in Exodus. V Križnem hodniku Minoritskega samostana sv. Frančiška Asiškega bodo ljubiteljem klasične glasbe ponudili šest koncertov v sklopu mednarodnega festivala komorne glasbe. Ob četrtkih bodo na sporedu tudi že 43. Piranski glasbeni večeri. V Amfiteatru bodo obiskovalcem ponudili preko 40 različnih prireditev, od zabavno-glasbenih, do simfoničnih, operetnih, baletnih in gledaliških. Prvi bo 2. julija na sporedu veličastni koncert najlepših opernih arij in zborov v izvedbi SNG Maribor. Avditorij skupaj s Primorskim poletnim festivalom in Gledališčem Koper pripravlja tudi razne uprizoritve, tako za odrasle, kot tudi za otroke. V okviru Portoroških noči bodo na odru Amfiteatra koncertirali velikani slovenske zabavne glasbe: Nina Pušlar, Vlado Kreslin in Mali bogovi ter Magnifico. Za veliki finale 28.8. bo ponovno koncertiral Slavko Ivančić, v sodelovanju s Špas teatrom pa se pripravlja “Špasno” poletje z izborom njihovih komedij. Na ogled bodo od julija do septembra.

 

19.6. se nam obeta Poletna muzejska noč in festival Od vinarja do oljkarja, 24.6. pa bo na sporedu proslava ob dnevu državnosti z uprizoritvijo Krsta pri Savici. Zadnji vikend junija se bomo veselili dogodka Avenija okusov, že naslednji konec tedna pa bo na Tartinijevem trgu potekal 17. Mednarodni mediteranski folklorni festival – MIFF. Skozi ves mesec julij bo potekalo Poletje v Portorožu: kino na plaži, koncerti jazz/ pop glasbe, večeri istrske in slovenske glasbe in folklore, v organizaciji Turističnega združenja Portorož. Nova vas nad Dragonjo bo letos gostila 10. Praznik vina in česna, Padna pa 10. Praznik olja in bledeža.

 

Ankaran

V ankaranski občini dogodke za poletje šele pripravljajo, saj so zaradi lanskoletnih slabih izkušenj letos malo bolj previdni pri organizaciji dogodkov, ki se bodo odvijali na plaži Valdoltra in na plaži študent. Kot vsako leto se nam obeta poletje v Ankaranu, pri katerem načrtujejo bolj pester program, kot je bil lani, vendar najverjetneje ne bo potekal v festivalni obliki. V načrtu imajo tudi Primorski poletni festival in dogodke lokalne Italijanske skupnosti, vendar so vseeno precej zadržani z izdajanjem podrobnejših informacij. V kratkem bo znanega več, vse informacije bodo pravočasno objavljene na njihovi spletni strani.

 

Anja Vertnik

Deli novico:
Oznake: