Vnesite za iskanje

Cepiva so nas dodatno razcepila. Mar dokončno? Epidemija je močno zamajala našo družbo, naplavila številna vprašanja, ki bi morala spodbuditi širok nabor strokovnjakov k iskanju odgovorov. V zadnjem obdobju  predvsem družboslovnih znanj za poglobljen potop v vrednostni genom našega naroda. Številne ankete v preteklosti so namreč postavljale osebno in družbeno zdravje kot eno najpomembnejših vrednot, a vse pogruntavščine vladajočih za promocijo cepljenja so sprožile pozitiven odziv ljudi le takrat, ko so bile posledice neposredno ali posredno denarne. Ali je res denar postal glavna vrednota družbe in posameznika? Vsekakor je potrebno  pred dokončnim odgovorom prikimati ali vsaj razumeti jezo posameznikov ob političnih ukrepih Vlade s spremembami večkrat tedensko. Razmah informacijske tehnologije je ponudil lahkoten vstop v svet strokovnjakov. Bežen sprehod po spletu in že smo opolnomočeni za poglobljene razprave o praktično vseh stvareh.

 

Naj skočim na področje srčno-žilnih bolezni, kjer je ob vseh odkritjih na področju njihovega obvladovanja temeljni pristop preventiva, preprečevati je torej učinkoviteje kot zdraviti. Primarna preventiva za samo preprečitev nastanka, sekundarna preventiva pa po prebolelem akutnem zapletu ali izvedenem posegu z vstavitvijo žilne opornice oziroma operacije za dolgotrajnejši učinek posega. Med temeljna zdravila sodijo tista za preprečevanje strdkov in uravnavanje ravni holesterola. Prav slednje najpogosteje zelo poglobljeno in natančno proučijo bolniki, usmerjeno v opis vseh stranskih učinkov, večino pridobljenih na preštevilnih spletnih forumih ali lahkotnih reklamah o naravnih preparatih. V kolikor bi vsak posameznik vsaj ta čas uspel vsakodnevno nameniti za zdrav način z zdravo prehrano, večjo telesno aktivnost za idealno telesno težo in dokončno opustitev kajenja, če tega že ni storil, bi si zanesljivo podaljšal življenje in dvignil njegovo kakovost.

 

Vsakemu posameznemu bralcu prepuščam iskanje vzporednice s cepivi. Vsaka medalja ima dve plati, upam, da se vsaj pri osvojenih olimpijskih medaljah strinjamo o pravi strani sijaja, ki odseva vse vložke posameznika in vseh podpornikov v njegovi skupini.

 

Dorjan Marušič

Deli novico:
Oznake: