Vnesite za iskanje

Evropsko prvenstvo razreda optimist kljub negotovi situaciji uspešno zaključeno

V petek pozno popoldne se je v organizaciji Jadralnega kluba Pirat iz Portoroža, v sodelovanju z Mednarodno organizacijo razreda optimist IODA in pod okriljem Jadralne zveze Slovenije, uspešno zaključilo evropsko prvenstvo tega mladinskega razreda. Glede na situacijo, ki je v letošnjem letu prisilila večino organizatorjev k odpovedi svojih jadralskih dogodkov, se je tako v Portorožu zgodil največji letošnji dogodek za ta jadralni razred, za jadralni klub Pirat pa eden največjih organizacijskih zalogajev v njegovi zgodovini.

 

Jadralnemu klubu Pirat je uspelo pravzaprav nemogoče. Čeprav se na tovrstne dogodke klubi običajno pripravljajo leto do dve, je JK Pirat pridobil organizacijo šele letos poleti, potem ko je moralo prvotno izbrano prizorišče v Estoniji junija, zaradi s Covidom povezanih razmer, od organizacije odstopiti. JK Pirat je bil, glede na svoje bogate izkušnje z organizacijo regat celo svetovne ravni na hitro izbran kot nadomestni organizator.

 

Organizacija tako velikega prvenstva je izziv že sama po sebi, v aktualni situaciji seveda še toliko večji. V JK Pirat so zato po posvetu z NIJZ, ki jim je izdal tudi soglasje za organizacijo dogodka, in v sodelovanju z Mednarodno jadralno zvezo, uvedli vrsto protokolov, ki so prispevali k varnosti udeležencev. Vsi sodelujoči so morali predložiti negativen rezultat Covid-19 testa, na ozemlje kluba je bil vstop dovoljen samo jadralcem, trenerjem, vodjem ekip in organizatorju – na žalost so celo starši ostali zunaj. Dnevno se je merila temperatura pred vstopom na prizorišče, dosledno so se nosile maske, ohranjala se je varnostna razdalja, razkuževale so se roke in skupne površine.

Mitja Margon, nekdanji olimpijec v razredu 470, predsednik JK Pirat in vodja organizacijske ekipe: “Organizacija je bila uspešna kljub zelo zahtevnim zahtevam in protokolom, ki smo jih imeli tako s strani našega inštituta, naše vlade in nenazadnje Mednarodne jadralne zveze, ki je še posebej striktna. Z ekipo ljudi, ki je bila tukaj od jutra do večera, smo se jih trudili zagotavljati in smo jih tudi uspešno zagotovili. Tako moram reči, da izjava našega someščana, ministra, za nas ni bilo ravno vzpodbudna, ampak žal si ni utegnil priti ogledati prizorišča, kjer bi se prepričal v nasprotno. Kljub vsem oteževalnim okoliščinam smo izpeljali zgledno prvenstvo in še posebej pohvale, ki so prihajale s strani staršev, ki so iz svojih domovin spremljali svoje otroke, so bile vzpodbudne in zagotovilo, da smo izpeljali zadevo tako, kot so od nas pričakovali in zahtevali.”

 

Jadralci, prijavljenih je bilo 269, so na odprto evropsko prvenstvo prišli kar iz 33 držav: Avstrije, Belgije, Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francije, Nemčije, Velike Britanije, Grčije, Madžarske, Izraela, Italije, Latvije, Litve, Malte, Monaka, Poljske, Portugalske, Rusije, Srbije, Slovaške, Španije, Švedske, Švice, Ukrajine ter celo s Tajske, iz Južnoafriške republike, Brazilije in Hong Konga. Nizozemska ekipa je zaradi s Covid-19 povezane situacije pri njih doma svojo prisotnost v zadnjem hipu odpovedala. Prvenstvo se je uradno začelo prejšnjo nedeljo, 18. oktobra, z registracijo in meritvami. Prvi regatni dan je bil v torek, evropske prvake pa smo dobili včeraj. Prvenstvo se je v skladu z novonastalo situacijo končalo en dan pred uradnim zaključkom.

 

Po osmih odjadranih regatah v pretežno šibkem in zelo spremenljivem vetru, ki je od mladih jadralcev zahteval precej spretnosti in jadralskega znanja, je nova evropska prvakinja med deklicami postala italijanska jadralka Rebecca Geiger, evropsko srebro je pripadlo njeni rojakinji Lisi Vucetti, bron pa Poljakinji Evi Lewandowski. Med dečki je evropski prvak postal italijanski jadralec Adriano Cardi Quan, srebrn je David Rhode iz Avstrije in bronast Santiago Sesto Cosby iz Velike Britanije. Najboljše tri evropske države so Italija, Španija in Švica.

 

Nacionalne ekipe so lahko štele do deset mladih jadralcev, le gostiteljska, slovenska, jih je smela imeti dvojno število, dvajset. Tako je pod slovensko zastavo nastopilo devet deklic in enajst dečkov. Najboljša slovenska jadralka v floti 113 deklic je bila aktualna državna prvakinja Yelyzaveta Levandovska na 29. mestu, drugouvrščena slovenska deklica je bila Alja Petrič na 43. mestu in tretjeuvrščena Tarin Pečar na 45. mestu. V floti 156 dečkov je bil najboljši Slovenec Mark Rodica na 43. mestu, Maj Petrič je bil 49., aktualni državni prvak Svit Dujmovič Šterpin pa 49.

 

Carmen Casco, podpredsednica IODA, zadolžena za Evropo: “Prav ganjena sem, skoraj nisem verjela, da bomo to prvenstvo dejansko izpeljali. Bilo je lepo videti, kako so vsi, trenerji, vodje ekip, pa tudi najmlajši jadralci, sodelovali in upoštevali vse Covid protokole. Naše regate so običajno tudi velika druženja, in tudi ta del smo morali na žalost tukaj izpustiti. Vsekakor pa ne morem prehvaliti Mitje in njegove ekipe iz JK Pirat – kar so naredili je izjemno, do nas so prišle samo pohvale in niti ena sama pripomba. Organizacija takega dogodka je zahtevna že sama po sebi, oni pa so se povrhu morali spopasti še s Covid razmerami.”

Samo Lozej, predsednik JZS: “V Jadralni zvezi Slovenije smo že v prvih mesecih epidemije spomladi letos pokazali visoko spoštovanje ukrepov ter se na izzive novega časa izjemno učinkovito odzvali z oblikami dela na daljavo, prav tako smo bili pobudniki pri pripravi protokolov trenažnega procesa za vrhunske športnike pri OKS, naši predlogi so bili tudi upoštevani in se še danes odražajo v aktualnih ukrepih za športnike v drugem valu epidemije. Ko je Jadralni klub Pirat junija za našo državo uspešno kandidiral za organizacijo evropskega prvenstva za razred optimist, smo vedeli, da je ekipa izkušena, močna in predvsem motivirana, njihov predsednik Mitja Margon je Sloveniji v 90 letih prijadral prve medalje z evropskih in svetovnih prvenstev v posadki 470 skupaj s Tomažem Čopijem, tako sta tlakovala pot tudi naši najuspešnejši ženski posadki v razredu 470, Tini Mrak in Veroniki Macarol. Vse do zadnjega dne pred začetkom EP so se organizatorji borili in dosledno preverjali nove potrebne rešitve s pristojnimi institucijami v dnevni dinamiki naraščanja omejitvenih ukrepov, tudi zveza jim je v tem stala ob strani. Prve plove sem si ogledal tudi sam, na varni razdalji s svoje jadrnice, daleč stran od prizorišča dogajanja – jadralci imamo to možnost, ob spoštovanju vseh pravil organizatorja. Danes lahko rečem, da je bil to največji jadralni in eden največjih športnih dogodkov tega leta, na katerega smo izjemno ponosni, o Sloveniji se tako zopet širi glas zaradi naših vrhunskih sposobnosti in profesionalnosti. Postavil je zgled in standard za organizacijo jadralnih prvenstev najvišjega nivoja v novih časih. Iskrene čestitke celotni ekipi organizatorjev.”

 

Fotografije: Aleš Fevžer

Deli novico:
Oznake: