Hotel bomo povezali z mestnim življenjem

Deli novico s tvojimi prijatelji

Koper je letoviško mesto, ki ga iz leta v leto obišče vse več turistov, tako slovenskih kot tujih, med katerimi se znajde tudi veliko število podjetnikov. Za turiste je v Kopru lepo poskrbljeno. Lahko obiščejo trgovske centre, odlične restavracije, okušajo lokalne dobrote, si ogledajo znamenitosti, v poletnih mesecih pozno v noč uživajo na glasbenih dogodkih … Velikokrat pa se zatakne še preden do Kopra sploh pridejo – kje spati?

Na začetku junija bo na to vprašanje zelo lahko odgovoriti, saj bodo takrat odprli prenovljen Hotel Koper, ki ga je lani kupil koprski podjetnik Aleš Piščanc. Prenovo sta Piščanec in njegova žena Marja Černe zaupala biroju AKSL arhitekti, ki ga vodita Špela Leskovic in Aleš Košak.

 width=

O načrtih, spremembah in planih glede hotela sem se pogovarjala z g. Piščancem.

V začetku lanskega oktobra je stekla primopredaja poslov, s katero se je zaključila prodaja Hotela Koper. Čez zimo je hotel zaprt, ker ga prenavljate. Katere bodo novosti, ki bodo vaš hotel ločile od ostalih hotelov? Kaj vse boste spremenili, prenovili, na kaj boste dali največ poudarka in kako boste dosegli, da hotel pridobi štiri zvezdice?

Hotel bo štiri zvezdice pridobil z višjim nivojem opreme in storitev. Hotel je funkcionalno in arhitekturno pripravljen na takšno spremembo, nadgradnjo. Naš cilj je, da bomo dodali boljše materiale, udobje in storitve. Od drugih hotelov pa nas bo ločilo to, da bomo sami vpeti v vse procese. To bo družinski hotel in tako bo tudi upravljanje. Prav ta posebnost nas bo razlikovala od hotelov, ki jih upravljajo verige, velike korporacije ali delniške družbe. Sicer pa se bo število sob po prenovi zmanjšalo. Imeli jih bomo okrog 60. Večina bo standardnih, v najstarejšem delu bodo tudi suite, poleg tega bo urejena soba, ki bo popolnoma prilagojena invalidom. Z odločitvijo, da bo sob manj, bomo pridobili več prostora za ostale stvari: za fitnes, center dobrega počutja, delovne kotičke, dve konferenčni sobi, VIP restavracijo. V središče pa bomo postavili javne prostore, in sicer so to avla, koktajl bar, kavarna s slaščičarno, nova picerija, ki bo nastala v prostorih nekdanje knjigarne DZS, in seveda restavracija Capra. Zaščitni znak Hotela Koper je terasa, ki jo bomo ohranili, korak dalje pa bomo naredili s popolnoma novo teraso na strehi hotela, ki bo imela, kot se za hotel ob morju spodobi, prečudovit pogled na morje.

Kakšna bo okvirna vrednost prenove hotela?

Okvirna cena prenove bo okoli 2,5 milijona evrov.

Hotel ima za seboj kar dolgo in bogato zgodovino. Napovedali ste, da boste ime hotela spremenili. Ali se boste pri tem naslanjali na zgodovino? Vemo namreč, da je bila na mestu sedanjega hotela nekoč nedokončana osnovna šola Anna Sauro, da je bila blizu veleblagovnica Omnia, da se je hotel še do devetdesetih let prejšnjega stoletja imenoval Triglav ter da je danes del hotela tudi restavracija Capra.

O vseh omenjenih kombinacijah smo razmišljali, vendar smo se odločili, da bomo ostali v okviru imen, ki so bila za hotel uporabljena v zadnjih petdesetih letih. Seveda bomo to še dodelali, ne bomo se pa navezovali na imena, ki so bila uporabljena za rimske vile oz. na zgodovinska poimenovanja okoliških stavb. To smo izločili.

 width=

Kdaj načrtujete, da boste hotel ponovno odprli? Kakšno vlogo bo pri hotelu odigrala restavracija Capra, katere lastnik ste prav tako vi?

Za prenovo smo časovno zelo omejeni, saj bomo hotel ponovno odprli v začetku junija, ker želimo »uloviti« letošnjo poletno sezono. Restavracija Capra pa bo osrednja povezovalna nit iz javnih prostorov, ki jih želimo še razširiti. Kot sem že prej omenil, bomo nekdanjo knjigarno DZS  spremenili v picerijo. V pritličju želimo narediti kot eno mesto v malem, ki bi bilo osrednji dogajalni prostor za naše goste. Veseli nas, da je koncept povezovanja hotela z mestnim življenjem ponovno zelo aktualen, saj tako ohranjamo del tradicije in zapuščine arhitekta Eda Mihevca, ki je prav ta hotel obnavljal na koncu štiridesetih letih prejšnjega stoletja.

Manca Hribovšek