Vnesite za iskanje

SUPANJE

 

Patrik Šime Olič, dvajsetletni študent Fakultete za pomorstvo in promet, je na svetovnem prvenstvu SUP Balatonfured 2021 na Madžarskem osvojil zavidljivo 7. mesto (inflatable). Patrik, ki se je nedavno vrnil z Madžarske, je tako eden izmed najboljših mladih suparjev v državi, član društva ŠD Keka Piran, tokrat pa je prvič tekmoval na svetovnem prvenstvu.

Na intervju sta prišla s svojim trenerjem in predsednikom ŠD Keka Piran Alanom Železnikom, ki nam je supanje pojasnil: »Supanje se tekmuje v različnih disciplinah in te so sprint-200 metrov, tehnična -1000 metrov (okoli boj) in long distance -7 do 18.5 kilometrov. Vse discipline so lahko ločene po spolu in letih udeležencev ter po opremi: trda deska do dolžine 14″  ter mehka deska do dolžine 12.6″. Te discipline so predvidene tudi na olimpijadi 2028.«

 

Čestitam za izjemno uvrstitev na svetovnem prvenstvu. Kaj bi lahko povedal o tekmi?

To je bilo moje prvo svetovno prvenstvo, zato  je bilo še toliko bolj pomembno. V tej kategoriji, kjer sem tudi sam tekmoval (napihljiv SUP, long distance), je bilo stodevet tekmovalcev, uvrstil sem se na sedmo mesto, kar je odličen rezultat in vesel sem, da mi je kljub veliki tremi uspelo uvrstiti tako visoko.

 

Kakšna kategorija je long distance?

Težka. Potrebno je narediti vsaj deset kilometrov, ponekod osemnajst in pol kilometrov. Krog traja približo eno uro za deset kilometrov, ponavadi se tekmuje do boje in nazaj. Sicer pa je najbolj zanimiva disciplina sprint, saj lahko gledalci spremljajo tekmovalca od začetka do konca in tudi vidijo zmagovalca. Sprint je namreč  dvesto metrov.

Kako izgledajo treningi?

Imam mokre in suhe treninge. Najprej se segrejem, grem na desko na vodo, naredim kilometer ali kilometer in pol počasnega veslanja, ko se ogrejem, delam intervale, petkrat šprint na dvesto metrov. Druga vrsta treninga je takšna, da hitreje veslam na kilometer in pol in delam obrate med bojami. Suhi trening pa je v fitnesu oziroma v telovadnici, skušam veliko delati za moč.

 

Kako pogosti so treningi?

V bistvu bi moral trenirati vsak dan in to skušam ureničiti.

Kako pa treniraš pozimi?

Tudi pozimi treniram vsak dan, odvisno od tega, kaj dovoljujejo razmere. Če ne morem na vodo, potem tečem ali  grem v fitnes. Drugače pa uporabljam tudi neoprensko obleko, tako da ni težav, če padem v morje.

 

Pa še sploh kdaj padeš v morje?

Tudi se zgodi.

 

Kje izvajaš treninge na vodi?

Treniram v Žusterni ali v Piranu.

 

Kdaj te je pričelo zanimati supanje?

Ko sem prišel na srednjo pomorsko šolo, sem dobil tudi svoj prvi SUP in takrat me je pričelo zanimati kot šport. Veliko sem supal, potem sem se pa vpisal v športno društvo in pričeli smo s tekmami.

 

Kaj je najtežje v tem športu?

Zame osebno je najtežja psihična napetost pred samo tekmo in trema, ampak to skušam reševati tako, da veliko treniram in da vem, kaj zmorem. Verjetno pa se tega občutka tudi navadiš, ko si dlje v športu in ko se preizkusiš na več tekmah.

 

Imaš še čas za kaj drugega?

V prostem času se tudi sprostim, se zabavam pa tudi s svojim dekletom preživim veliko časa.

 

Je veliko suparjev tekmovalcev v Sloveniji?

Na vsaki tekmi v Sloveniji je med trideset in petintrideset tekmovalcev, v Bohinju nas je bilo kar šestdeset.

 

Petra Mežnarc

Deli novico:
Oznake:
Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek