Vnesite za iskanje

Izola: ukrepi zaradi koronavirusa

Zaradi resnosti situacije, ki jo povzroča porast okuženih s korona virusom SARS-CoV-2 (COVID-19) in ne zadostnega zavedanja ogroženosti vsakega izmed nas, da podleže okužbi, je župan občine Izola, Danilo Markočič sprejel prve ukrepe, s katerimi se želi izvajati nadzor nad navodili države, obenem pa olajšati vsakdan ranljivim skupinam, v okviru pristojnosti, ki jih ima na voljo lokalna skupnost.

 

Župan občine Izola je imenoval krizni štab Občine Izola, ki bo podporno telo izolskemu štabu Civilne zaščite in ki bo omogočal lažje izvajanje vsakodnevno potrebnih opravil, ki sodijo bodisi v pristojnost občine, bodisi v pristojnost drugih organizacij. Krizni štab se bo v času posebnih okoliščin zaradi zmanjševanja širjenja korona virusa sestajal dnevno ter posledično obveščal javnost o vsakodnevnih ugotovitvah ter sprejetih sklepih.

 

V okviru Zdravstvenega doma Izola se bo vzpostavila posebna, fizično ločena ambulanta, kjer bo pregledan vsak, za katerega obstaja sum, da je okužen z virusom, pred ambulanto pa bo zagotovljenih pet parkirnih mest, ki bodo omogočala, da potencialno oboleli počakajo na vrsto v vozilu in se na tak način maksimalno izolirajo od preostalega prebivalstva.

Nujno varovanje otrok

Glede odloka Vlade RS o začasnem zaprtju vrtcev in šol, s katerim se prepoveduje tudi kakršno koli organizirano obliko varstva otrok ter preklicuje omilitvene ukrepe, ki naj bi prvotno veljali za starše, ki opravljajo urgentne poklice, se preučuje možnost »varovanja otrok na domu«, ki bi ga izvajali ustrezno usposobljeni prostovoljci.  Vsem, ki bi potrebovali omenjeno storitev, bo na voljo vloga na spletni strani občine Izola.

 

Pomoč pri dostavi na dom

Za vse občane, ki ne zmorejo sami do lekarne ali do drugih ustanov in gre za nujno zadevo, bo na voljo storitev dostave artiklov na dom. Za ta namen bo občina Izola razširila aktivnosti Prostsoferja. Koordinator aktivnosti bo Srečko Langeršek, dosegljiv med 8.00 in 15.00 na tel. št.  051 602 392.

 

Poseben nadzor nad zaprtjem lokalov in drugih obratov

Zaradi zagotavljanja varnosti in nadzora nad spoštovanjem navodil vlade, občinski redarji že izvajajo poseben nadzor glede upoštevanja uredbe o zaprtju lokalov in drugih obratov, otroških igrišč in trgovin, nadzor pa bo potekal tudi v prihodnjih dneh.

 

Brezplačno parkiranje

Zaradi zagotavljanja boljše mobilnost ob ustavitvi javnega prevoza, bo do nadaljnjega omogočeno brezplačno parkiranje na parkirišču ARGO, na parkirišču pri Ladjedelnici, na parkirišču na Tomažičevi ulici in na občinskih parkiriščih v okolici zdravstvenega doma.

 

Bodo razkuževali tudi ulice?

JP Komunala Izola d.o.o. preučuje možnost uporabe posebnega razkužila za pometalni stroj, ki dnevno čisti izolske ulice, poleg navedenega pa v sodelovanju s podjetjem Radit d.o.o. izvaja deratizacijo kanalizacijskega omrežja.

 

Župan Markočič poziva vse, da naj ostanemo doma, da čimprej zajezimo ta virus in nadaljujemo normalno življenje.

 

Foto: Anja Vertnik

Deli novico:
Oznake:
Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek