Vnesite za iskanje

Jadralni klub Pirat Portorož je bil ustanovljen po drugi svetovni vojni, kot sekcija Ljudske tehnike in je najstarejši klub na slovenski obali. Z leti se je klub osamosvojil, njihov predsednik je lansko leto postal nekdanji vrhunski jadralec in olimpijec Mitja Margon. Jadralni klub Pirat bo naslednje leto praznoval častitljivih 70 let in prav vsak član kluba je na to izjemno ponosen.

»Lani, ko sem prevzel mesto predsednika, smo si skupaj z ekipo v izvršnem odboru zadali nalogo, da si želimo nadgraditi delo, ki je bilo narejeno v preteklosti, s tem, da bi se še bolj odprli. Da bi postali klub, ki je še bolj odprt za rekreativno jadranje. Veliko energije porabljamo za to, da bi privabili nove člane in jim omogočili jadranje z malimi jadrnicami, da bi iz jadranja naredili šport, ki je dosegljiv vsem,« je jasen predsednik Jadralnega kluba Pirat, Mitja Margon. Pravi, da želijo ta šport približati vsakomur, ki ga zanima. »Menim, da je pomembno, da je jadranje dosegljivo vsakomur, ki si to želi. Trenutno imamo infrastrukturo, ki to omogoča, tudi način dela smo prilagodili temu, da razbijemo mit o jadranju, kot športu, ki je dostopen le izbranim.«

Ob tem je poudaril, da je izjemno ponosen na to, da so letošnje poletje izpeljali začetno in nadaljevalno šolo jadranja, katere se je udeležilo skoraj 100 otrok. »Želimo si, da bi jih čim več ostalo v pogonu in bi nadaljevali z jadranjem. Ob tem je potrebno povedati, da si želimo privabiti tudi nekoliko starejše otroke, ne samo najmlajše,« je še dejal. Povečanje članstva je eden izmed ciljev jadralnega kluba. V letošnjem letu se jim je pridružilo več kot 50 novih članov, vseh članov pa je okrog 130. Številka je seveda večja, ko prištejemo še podporne člane. Margon je ob tem poudaril: »Veliko članov je vpetih v organizacijo regat, v šole jadranja in druge dogodke, kjer sodelujejo kot prostovoljci. Večje število članov pomeni tudi boljšo kadrovsko zasedbo.«

 

Eden izmed ciljev kluba je organizacija regat, ki je bila letos zaradi koronavirusa zelo okrnjena. »Letos smo ostali brez glavnega dogodka, velikonočne regate. Smo pa sredi leta kandidirali in tudi dobili kandidaturo za evropsko prvenstvo razreda optimist, ki ga je Estonija odpovedala.« Tekmovanje bi moralo biti junija v Estoniji, a so ga zaradi pandemije odpovedali. Mednarodno združenje je razpisalo nov razpis in tako so dobili kandidaturo. Evropsko prvenstvo je pomemben dogodek za Jadralni klub Pirat in za Portorož, saj bo to eden večjih dogodkov na Obali. Trenutno je prijavljenih 290 tekmovalcev. Gre za otroke med 12. in 15. letom, ki prihajajo iz 35 držav. »Dogodek bo izpeljan v skladu z vsemi omejitvami in priporočili NIJZ. Pomembno je, da ne bomo imeli družabnih dogodkov, ki so sicer zelo pomemben del regate. Sicer pa imamo srečo, da jadranje ni šport, ki bi imel gledalce, če pa so že, jih ni veliko,« je pojasnil predsednik kluba.

 

Pove, da bo slovenska reprezentanca nastopila v dvojni kvoti, kar pomeni, da bo jadralo 20 slovenskih jadralcev. Tekmovanje se bo odvijalo od 15. do 25. oktobra 2020. »Priprave že intenzivno potekajo. Vključenih bo vsaj 50 ali 60 prostovljcev, ki bodo v desetih dneh na razne načine prispevali k izpeljavi dogodka. Organizacije takšnih dogodkov ponavadi potekajo leto dni ali še več, ker se takšna prvenstva razdelijo dve leti, preden se dejansko izvedejo. Mi tega časa ne bomo imeli, imeli smo zgolj štiri mesece. Že vnaprej se zahvaljujem za trud in požrtvovalnost vsem tistim, ki so vključeni v to ekipo,« je še dejal.

V klubu so sicer v mesecu septembru izpeljali Piranjo, kjer je 90 tekmovalcev tekmovalo na jadralnih deskah in na SUP-ih. Prvi vikend oktobra organizirajo Portorož cup, regato za dvosede, kjer pričakujejo okoli 40 posadk. Sledi tradicionalna Halloween regata in takoj za tem evropsko prvenstvo.

V času evropskega prvenstva bo središče dogajanja okrog Bernardina. Vsi tekmovalci bodo tam tudi spali. Celotno področje bodo zavzela bela jadra. Ob tem je Margon povedal, da si želijo več lokalne vključenosti, da bi bila občina podpornica teh dogodkov. »Naš klub s svojimi dogodki ustvari vsaj 8000 nočitev letno, kar je nezanemarljiv podatek in zato velikokrat opozarjamo in si želimo, da bi se lokalna skupnost še bolj zavedala tega in bi se že sama odzvala kot partner oziroma podpornik naših dogodkov. Po eni strani so vsi takšni dogodki vpeti v razne turistične strategije in plane občine, ni pa neke lokalne vključenosti.«

 

Posebej je izpostavil še njihovi članici, Tino Mrak in Veroniko Macarol, ki sta najboljši slovenski jadralki ta hip. Letos sta bili izjemno dobro pripravljeni na olimpijske igre, ki so žal odpadle in so prestavljene na naslednjo leto. »Nedvomno so s tem pozročili nekaj težav vsem športnikom, ampak Tina in Veronika še naprej pridno trenirata in se pripravljata. Veroniki in Tini stojimo jima ob strani, omogočamo kvalitetne treninge in ju podpiramo,« je zaključil Margon.

Petra Mežnarc

Deli novico:
Oznake: