Vnesite za iskanje

Občina Izola je leta 2017, v času županovanja Igorja Kolenca, razveljavila skoraj trideset let stari Odlok o javnem redu in miru ter varstvu pred hrupom. Občinska uprava se je za to odločila v upanju, da bo državna zakonodaja nekoliko bolj fleksibilna od starega občinskega odloka, ki je med drugim, prepovedoval povzročanje hrupa z zvočniki, radijskimi ali televizijskimi sprejemniki tudi čez dan, še posebej pa med sedmo zjutraj in deseto zvečer. Kar za kraj, ki se poskuša specializirati v turizem, ni ravno praktično.

 

Stari odlok o javnem redu in miru pač ni bil posodobljen glede na potrebe sodobnega obmorskega turističnega kraja, kjer se življenje ne sme ustaviti ob deseti uri zvečer. A takratna odločitev občinske uprave ni prinesla želenih rezultatov, saj se motenje nočnega miru tudi po državni zakonodaji upošteva od 22.00 ure naprej. Zaradi tega so se na Občini Izola po štirih letih odločili, da bodo sprejeli nov odlok o javnem redu in miru. Takšen, ki bo primeren 21. stoletju.

 

Kopalke ne sodijo v mesto

Da kopalke ne sodijo v mestno jedro občinski svetniki, a tudi občani, opozarjajo že dlje časa. Vsako leto je bilo na občinskem svetu slišati predlog, da se ta “navada” tako ali drugače prepove, a poletja so minila in zgodilo se ni nič. Ob pripravi novega odloka pa je tudi ta alineja vendarle našla nekaj prostora. Z namenom varovati in vzdrževati javni red in mir se je tako prepovedano gibati v kopalkah, brez oblačil ali dela oblačil nad pasom ali pod njim na javnih površinah, razen na območjih kopalnih voda. Ta območja pa so točno določena. V primeru izolske občine gre za območje od obalne ceste do avtokampa Jadranka, pa še Svetilnik, hotel Delfin in vse naprej do Strunjana. Izvzeto je tako območje Marine, Ladjedelnice, Delamarisa in občinskega pristanišča. V kopalkah se torej lahko mirno sprehajamo po plaži in sedimo za mizo v lokalih na tem območju, ne smemo pa v trgovino ali restavracijo v mestu, na pošto, v banko, v Zdravstveni dom ali na otroško igrišče sredi spalnega naselja. Morda to deluje samoumevno, a izkušnje nam pravijo, da temu ni tako.

 

Plaže so očitno težava

 

A ta prepoved ni edina, ki se dotika kopalcev. Po novem, še ne sprejetem odloku, je prepovedano tudi “rezervirati” mesto na plaži z brisačo ali kako drugače. To v praksi izgleda tako, da so tudi ob zgodnje jutranjem prihodu na mestno plažo vsa “ta boljša” mesta že zasedena, navadno ravno z brisačami, za katere ni čisto jasno, kdaj so se pravzaprav prikazale tam. Z odlokom pa je prepovedano tudi nabiranje kamenčkov in odmrlih, a tudi živih školjk. Na kontinentu jim pravijo spominki.

 

Burke vendarle niso prepovedane

Kar veliko prahu je v osnutku odloka dvignila prepoved nošenja burk, ki se je prikradla v dokument ravno v času, ko so v Švici razpisali referendum, s katerim bi državljani odločili, kaj si želijo glede tega vprašanja. Nova dikcija tako pravi, da je prepovedano imeti zakrit obraz ob identifikaciji v upravnih in prekrškovnih postopkih in če je oseba zakrita ali zamaskirana, sme uradna oseba zahtevati, da se odkrije, zato da lahko nedvoumno ugotovi njeno identiteto.

Brez javnega alkohola in piknikov

Odlok prepoveduje uživanje alkoholnih pijač izven javnih krajev, ki za to niso določeni. Prepoved v resnici ni nič novega, saj je bila v enaki obliki del odloka še iz časa pred osamosvojitvijo. To bi po eni strani lahko pomenilo, da se ne bo veliko spremenilo na tem področju. Ali pa bodo ravno zaradi tega odslej toliko bolj natančni. Podobno je prepovedano imeti piknike, kuriti in uporabljati odprti ogenj na javnih površinah, ter pripravljati hrano na javnih krajih, razen v času prireditev in na organiziranem prostoru, ki je temu namenjen.

 

Prepovedano je beračenje

Novi odlok, povzema tistega starega tudi v delu, kjer prepoveduje prenočevanje na tržnicah, plažah, parkih, avtobusnih postajah, v vozilih in v prostorih objektov, ki temu niso namenjeni, kot tudi prosjačenje pred hišami, stanovanji in na javnih krajih. Na javnih krajih prepoveduje tudi vznemirjati, motiti ali nadlegovati občane z zbiranjem podatkov, izjav ali na vsiljiv način prodajati artikle, razen ko je to izrecno dovoljeno ali določeno. Kdaj bi bilo izrecno dovoljeno nadlegovati in na vsiljiv način prodajati artikle pa si spodaj podpisani ne predstavlja.

 

Konec druženja na pokopališču?

O razlogih, zakaj so se občinske službe odločile v odlok o javnem redu in miru vključiti tudi alinejo o prepovedi zadrževanja na območju pokopališč z namenom druženja, zabave, kajenja, ležanja, uživanja hrane in alkoholne pijače lahko samo ugibamo.

Prepovedano tudi tisto, kar je sicer prepovedano

Z odlokom je prepovedan tudi splošni vandalizem. Zapisano je namreč, da se prepoveduje onesnaževanje ali naslanjanje na spominska obeležja v parkih in spominskih območjih in postavljati nanje predmete, ki kazijo njihov videz ter prestaviti, odstraniti, prevračati, uničiti, poškodovati, popisati ali kako drugače onesnažiti napisne table, žive meje, zidove, škarpe, poštne nabiralnike, zaščitne ograje, klopi, ograje, posode za odpadke, cvetlične posode, stojala za kolesa, igrala na otroških igriščih in druge naprave ali predmete za splošno rabo

in drugo urbano opremo na javnih površinah. Kajpada je prepovedano tudi uriniranje in opravljanje velike potrebe na ulicah, cestah, pločnikih in ostalih javnih površinah.

 

Nočni počitek je še vedno glavni

Kot rečeno se o izolskem Odloku o javnem redu in miru že dlje časa govori predvsem z namenom, da bi tudi zakonsko poletni dan potegnili globlje v noč. A tega področja ta odlok ne pokriva, saj se je v preteklosti dogajalo, da so policaji ob pritožbi katerega od sosedov upoštevali “svoj”, državni Zakon o javnem redu in miru, ki zapoveduje mir med 22. 00 in 6. 00 uro in ne lokalnega odloka, ki je sicer v času turistične sezone dovoljeval “hrup” do 23.00 ure.

 

Pričakovali bi sicer, da bi se v naši regiji izvoljeni poslanci, in Izola ima kar tri, bolj angažirali pri reševanju problematike, ki se vleče že nekaj mandatov, a očitno to ne spada v prioriteto njihovega dela. A vendarle se moramo zavedati, da se za turistični kraj enako ne spodobi, da se v mokrih kopalkah usedemo za mizo restavracije ob rivi, kot to, da mora taista restavracija ob 22.00 uri zavrniti gosta, ne glede na to, kako je ta oblečen.

 

Aljoša Mislej

Deli novico:
Oznake: