Vnesite za iskanje

Kaj narediti, ko je vašemu psu ali muci slabo?

O NE, ŽE SPET!

 

Običajno je prva zdravstvena težava, s katero se srečajo lastniki muck in psov v novem domu ravno driska, pogosto tudi bruhanje.

 

Mladički so bistveno bolj občutljivi zaradi izgube vode v telesu, sploh pa jih zelo prizadene znižan nivo sladkorja v krvi. Manjši, kot je mladiček, hudo se zdi. Zaspani, utrujeni mladički ne stojijo več na takčkah, nekateri imajo celo epileptične napade.

 

Vzroki za prebavne težave so različni. Pri mladičkih so pogosto krivi notranji zajedalci, stres, ko gredo proč od mamice, zaužitje neprimerne strupene hrane, intoleranca na novo hrano in pa virusne ter bakterijske bolezni.

 

Pri odraslih so pa prebavne težave lahko poleg vsega naštetega posledica obolenja drugih notranjih organov npr. ledvic in jeter, vzrok so lahko tudi rakasta obolenja.

 

Pri driskah, če niso psi, muce prizadeti, če ni krvi v blatu, je priporočljivo ponuditi dietetično hrano brez maščob (purana, piščanca z razkuhanim rižem ali proseno kašo) ali posebne intestinalne pločevinke ali brikete, ki jih dobite pri veterinarju. Na tržišču je ogromno probiotičnih in dodatkov gline ter čreslovin, ki zelo pomagajo pri driskah. V primeru, da sumimo na zaužitje neprimerne hrane pomaga aktivno oglje ali razstrupljevalni gel.

 

V kolikor pa so živali prizadete in je driska krvava ali pa jo spremlja bruhanje, pa je obisk pri veterinarju nujen. Pregled krvi bo pokazal stanje dehidracije ali je prisotna infekcija, nivo glukoze v krvi in stanje ledvic ter jeter, ki sta pogosto prizadeta pri zastrupitvah.

 

V kolikor pa imamo opravka z bruhanjem, pa je bolje, da živali pol dneva postimo, potem pa damo majhne, nemastne obroke in če se bruhanje ne ustavi, takoj pokličemo veterinarja. Pri psih je zaužitje tujkov zelo pogosto in v kolikor se jih ne odstrani, lahko pride do predrtja in odmrtja dela črevesja. Takšno stanje je lahko usodno, če se ne pomaga dovolj hitro.

 

Lastniki psov in mačk se morajo zavedati, sploh takrat, ko težave s prebavili trajajo dlje pred obiskom veterinarja, da se stanje ne bo hitro izboljšalo. Zlasti črevesje rabi svoj čas in je pomembno, da se uporablja samo dietetično hrano dovolj dolgo, da si prebavila opomorejo in se nato počasi (preko deset dni, tudi dlje) uvaja običajno prehrano. V kolikor se driska ponovi, ni nič narobe, če ostanejo na dieti. Če je ta komercialna, ki jo je svetoval veterinar, je uravnotežena, ne bo težav. Če pa kuhate doma, je priporočljivo, da pokličete pasjega in mačjega dietologa, ki vam bo predpisal recept za zdrav obrok.

 

Lara Kralj

VETERINARSKI CENTER LARA

Trgovska ulica 4, 6310 Izola

05 640 1300, 031 344 832

lara@lax.si

Oglasno sporočilo.

Deli novico:
Oznake: