Vnesite za iskanje

Od ponedeljka, 18. maja je dovoljeno posedati tudi v notranjosti lokalov, ne le na terasah.

Kljub temu je ta odločitev prinesla veliko preglavic predvsem lastnikom lokalov in restavracij, saj so navodila, da morajo gostje vstopati v prostor z masko, ko se pa vsedejo za mizo, jih pa lahko snamejo. Prav tako morajo masko ponovno ati na obraz, ko zapuščajo prostor ali če uporabijo toaletne prostore. In kaj narediti, ko gostje ne pridejo z masko?

O tem smo se pogovarjali z lastnico kavarne Zvon v Izoli, Niko Štok. Pojasnila je, da je do sedaj v notranjosti kavarne postregla le 4 goste. Čeprav je bilo vmes nekaj deževnih dni z vetrom. Očitno se več gostov vseeno odloča, da bodo sedeli na terasi kavarne. Po njenih besedah gostje ne gredo v notranji prostor, ker jih veliko sploh ne nosi mask s seboj in se bojijo inšpekcije. Drugi se bojijo virusa. »NIJZ priporoča, da gost vstopi v lokal z masko, ko se vsede za mizo jo lahko sname, ko se vstane in odide iz lokala ali ko uporabi toaletne prostore, jo mora ponovno nataknit. Mize moramo skrbno razkuževati in med mizami mora biti vsaj 1,5 m razmaka. To so le glavna navodila«, nam je pojasnila Nika Štok. Ob tem je poudarila, da so kazni zelo visoke, v kolikor se teh priporočil NIJZ ne držijo.

 

»Glede na trenutno situacijo s številom okuženih, še posebej na obali, mislim, da so navodila preveč stroga. Ampak se jih ni tako zelo težko držati. Razkuževanje rok so gostje sprejeli, zdi se mi, da jim je celo zabavno, nošenje mask pa je vsem popolnoma odveč«, je prepričana lastnica kavarne Zvon. Pojasnila je, da ima občutek, da se ljudem zdijo vsa ta navodila malenkost neumna, predvsem zaradi malega števila aktivno okuženih. In zaradi tega jih gostje tudi ne jemljejo resno. »In tega je, po mojem mnenju, vse gostince najbolj strah.

»Saj grem samo na wc«, »grem samo pogledat tortice«, »grem samo izbrat sladoled«… Tako nekako zgledajo vsaj 50x dnevno slišana opravičila za vstop v lokal«, je razložila Štokova. Ob je še pojasnila, da ko jim prepove, se pa nekateri celo užalijo ali skregajo. Po njenem mnenju je to res naporno za vse gostince, saj se ponovno trudijo, da pridobijo stranke, veliko strank pa moti nošenje mask.

 

Izpostavila je tudi, da se je ne zdi prav, da so rizičnim skupinam odsvetovali obisk lokalov, saj se morajo vsi držati visokih higienskih in varnostnih standardov. »Pri nas velik delež rednih strank predstavljajo prav upokojenci in da je upokojencev manj med gosti, se nam zelo pozna«, je še povedala. Po njenih besedah so se ljudje med karanteno tudi odvadili hoditi v lokale, meni, da je potrebno najmanj 21 dni, da se ljudje ponovno navadijo na novo rutino.

 

Obrnili pa smo se tudi na zdravstveni inšpektorat RS, ki od razglasitve epidemije izvaja nadzor nad vsemi odloki vlade in odredbami ministra za zdravje, ki so bili izdani zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, ter navodil NIJZ. Kot so nam pojasnili, nadzore izvajajo tudi v gostinstvu, prvenstveno na podlagi prijav.

 

»Po spremembi predpisov, ki so omogočili strežbo v gostinstvu (od 4. maja dalje), so inšpektorji Območne enote Koper pri gostincih opravili osem inšpekcijskih pregledov, večino na podlagi prijav«, so pojasnili.

 

Za kršenje Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji lahko zdravstveni inšpektor izreče globe, ki so predpisane v Zakonu o nalezljivih boleznih, in sicer:

–      od 4.000 do 100.000 EUR za pravno osebo,

–      od 2.000 do 50.000 EUR za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost,

–      od 400 do 4.000 EUR za posameznika, odgovorno osebo pravne osebe in odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.

 

Poudarili so še, da je za goste v skladu z navodili NIJZ v zaprtih prostorih obvezna uporaba maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta. »Izpolnjevanje te zahteve je obveznost gosta, gostinci pa naj jih na to dosledno opozarjajo«, so zaključili.

Deli novico:
Oznake:
Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek