Vnesite za iskanje

Kako poskrbeti za svoj vrt v avgustu?

Vrt v avgustu?

 

Na vrata nam je potrkal avgust, mesec ki je lahko zelo pester. Po ne preveč prepričljivem juliju, s temperaturami ki niso dosegale ekstremov, nam lahko avgust postreže s presenečenji. V zelenjavnem vrtu smo zaposleni z obiranjem plodovk. Z rednim obiranjem bučk in kumar pospešimo tvorbo novih cvetov in s tem tudi novih plodov. Bogato nas obdarjajo paprike, feferoni, melancane, melone, lubenice in paradižniki. Paradižniki vsebujejo največ koristnih snovi ko so intenzivno rdeči. Obiramo jih po potrebi in po zrelosti. Za solato uporabljamo »mezzocolor«, za kuhanje šalše pa rabimo dobro zrele, saj se s kuhanjem koristnost močnega antioksidanta likopena še povečuje.

V avgustu sadimo tudi sadike cvetače in brokolija s krajšo rastno dobo, da bomo imeli jeseni dober pridelek. Konec avgusta lahko posadimo tudi kitajsko zelje. Solato lahko tudi sejemo. Do sredine avgusta posadimo še sadike endivije in rdečega radiča. Špinačo, ki jo bomo posejali v avgustu, bomo lahko obirali še letos.

 

Začnemo tudi s setvijo motovilca in čebule Majski srebernjak. Rastline iz semena ne gredo toliko v seme, kot tiste iz čebulčkov.

V zeliščnem vrtu nas čaka veliko dela. Nabrane rastline pripravimo na sušenje, jih namakamo ali pa na drugačen način konzerviramo, da jih bomo imeli dovolj v zimskem času. Nabiranje rastlin je zelo pomemben dejavnik. Pozorni moramo biti, da rastline nabiramo v zgodnjih jutranjih urah, ko se posuši rosa. Pomembno je tudi, da nabiramo samo zdrave rastline in preden jih vežemo v šope za sušenje, dobro pregledamo, da naberemo samo prvorazredni material. Čas je primeren za nabiranje origana, timijana, mete, » erba luigia« ognjiča, rmana in slezenovca. Vse te, ob primernem konzerviranju, uporabimo v zimskem času.

 

V sadnem vrtu je avgust obdobje, ko obiramo hruške, breskve, zgodnja jabolka in slive.

Opravimo tudi rez bohotivk ali vodenih poganjkov in rez koščičarjev (češnja, marelica, višnja). V avgustu je najbolj primeren čas za obrezovanje orehov, ker se rane dosti bolje celijo kot spomladi. Pri obrezovanju oreha je treba paziti, da rane namažemo s cepilno smolo, ker je zelo občutljiv na bolezni.

 

Okrasni vrt nas v avgustu obdarja z obilico cvetja. Enoletnice, ki imamo posajene v gredicah ali koritih, nam dajejo precej cvetja. Pomembno je, da jim odstranimo odcvetele cvetove, da lahko nastavijo nove in da ne pozabimo na dognojevanje. Pri vrtnicah poskrbimo za odstranitev vseh odcvetelih cvetov, nenehno pa je treba opazovati, da jih ne napadejo uši in bolezni. Pred zimskim obdobjem poskrbimo še za obrezovanje igličastih živih mej in opravimo zasaditev, če se nam je kje kakšna sadika posušila.

 

Pri travnih površinah poskrbimo, da kosimo višje, lahko pa kosimo večkrat in preprečimo, da bi travna površina trpela. Pomembno je, da smo pazljivi z namakanjem, da natančno ocenimo potrebe naše površine. Konec meseca pa lahko po potrebi opravimo tudi regeneracijo na določenih delih travnikov.

 

Sašo Mejak

Deli novico:
Oznake:
Prejšnji prispevek