Vnesite za iskanje

Delež cepljenih v Sloveniji znaša malo manj kot 30%, najvišji je v Zasavski regiji, medtem ko je Obalno-kraška bolj na repu, trenutno je manj cepljenih le v Posavski in Podravski regiji.

 

Koper

V Zdravstvenem domu Koper smo se pogovarjali z Vanjo Kosmina Novak, pomočnico direktorja za zdravstveno nego, ki je povedala, da so pri njih s samim potekom cepljenja zadovoljni, želijo pa si večji odziv ljudi.

 

V Obalno-kraški regiji je trenutno cepljenih 25, 7%, od tega jih je v Piranu 30, 6%, Ankaranu 28,8%, Izoli 26,5% in Kopru 24,2%.

 

Kot delajo že drugje po državi, so tudi v Kopru pričeli s cepljenjem za nenaročene ljudi, a najprej so bili na vrsti že naročeni, sedaj pa cepijo tudi nenaročene. Na Koprskem je najbolj zaželeno cepivo Pfizer.

 

Piran

Po besedah pomočnika direktorja za področje zdravstvene nege Marka Grdine v Zdravstvenem domu Piran, cepljenje poteka izredno hitro. »V našem Zavodu čakalne dobe ni. Kdor se naroči preko portala zVem v tem tednu na cepljenje, bo v prihodnjem tednu že na vrsti«, je povedal.

 

Poudaril je, da so skladno z nacionalno strategijo cepljenja najprej pričeli s cepljenjem oseb starejših od 80 let, nato nadaljevali s cepljenjem oseb starejših od 70 let, od 60 let in od 50 let, sedaj pa je cepljenje omogočeno vsem ne glede na starost, seveda pa vseeno ohranjajo starejše osebe prednost.

»Vse, ki se želite cepiti ali še niste izrazili želje po cepljenju, naprošamo, da to storite čim prej in to tako, da se prijavite preko državnega portala zVEM https://zvem.ezdrav.si/domov«, je pojasnil Grdina.

 

Ob naročilu na cepljenje vas uvrstijo na čakalni seznam, o točnem terminu vas bodo obvestili iz cepilnega centra ZD Piran v Luciji. Hitrost cepljenja je iz dneva v dan ugodnejša, saj Zavodi prejemajo vse več cepiv.

Uvedli pa so tudi že cepljenje brez naročanja, »Gotovo bo tako vsak petek v mesecu juliju, in sicer med 9:00 in 13:00 uro«, poudarja pomočnik direktorja.

 

Vse občanke in občane občine Piran ter vse uporabnike naših storitev vabimo na cepljenje, saj bomo le tako odgovorno poskrbeli za svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih ter poskrbeli za čim hitrejšo kolektivno imunost, ki nas bo vrnila na tirnice normalnega življenja.

 

Do večjega zanimanja za cepljenje bi po njegovem menju lahko prišli z boljšo in zgodnejšo promocijo. »Takrat bi bila najbrž odzivnost boljša, žal pa imamo na razpolago največje količine cepiva ravno v pozno spomladanskem in poletnem času, ko prisotnost virusa naravno pade, in s tem se zmanjša tudi želja po cepljenju. Žal bo prišla jesen oz. zima še prehitro in s tem predviden ponoven porast virusa«, je še pojasnil. Tudi pri njih je največje povpraševanje po Pfizerju.

 

Izola

»Cepljenje v Zdravstvenem domu Izola poteka skladno s prostorskimi in kadrovskimi zmogljivostmi, povprečno 500 pacientov tedensko. V soboto, 12 . 6. 2021, smo prvič cepili večjo skupino ljudi, ki so se k nam prijavili preko portala zVem«, so povedali v izolskem Zdravstvenem domu.

Razloge za manjše zanimanje za cepljenje vidijo v prvi vrsti v tem, »da smo na začetku cepljenja striktno sledili strategiji in se soočali s pomanjkanjem cepiva«.

 

Zaenkrat (17.6.) se v izolskem zdravstvenem domu ni mogoče cepiti nenaročeno. Na naše vprašanje, kdaj bo to mogoče, so nam odgovorili: »Ko bomo pocepili vse ljudi, ki so se naročili preko portala in bomo izkazovali višek cepiv, bomo verjetno šli v akcijo cepljenja brez naročanja«.

Deli novico:
Oznake: