Vnesite za iskanje

Poletje, sonce, morje in mi … Užitkov obilo, a tudi nekaj pasti.

 

Tokrat naj navedem tri najpogostejše, ki jih lahko preprečimo s primernim ravnanjem. Ob neposrednem delovanju infrardečih žarkov sončnega spektra na nezavarovano glavo lahko nastopi sončarica. Ogroženi so predvsem otroci, svetlolasci in plešasti ali gologlavi ljudje. Ob delovanju sončnih žarkov na glavo in zatilje se namreč poveča prekrvavitev možganskih ovojnic in možganovine, posledično je moteno uravnavanje telesne temperature.

 

Telo preneha oddajati toploto in telesna temperatura naraste tudi preko 41oC. Prizadeti je vroč, rdeč, oslabel, toži zaradi glavobola, omotice, vrtoglavice, motnega vida, lahko postane zmeden in nemiren. V hujših primerih lahko tudi izgubi zavest, zniža se krvni tlak in hitreje diha. Prizadetega poležemo s privzdignjenim vzglavjem v hladno senco, glavo hladimo z mrzlimi obkladki ali vrečkami z ledom ter ponudimo hladno pijačo. Ob težji prizadetosti je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

 

Ob prekomernem izpostavljanju ultravijoličnim žarkom lahko nastopijo sončne opekline od pordele in napete do boleče in otečene kože z mehurji.

 

V tem primeru pomagajo hladni obkladki na opečenih mestih. Previdnost velja predvsem za svetlopolte, ki bi morali obvezno uporabljati kreme z zaščitnimi faktorji. Telesna aktivnost v zraku, prenasičenim s toplo vlago, in pod sončnimi žarki je sila tvegana, saj v takih razmerah telo težko odda toploto, ustvarjeno med naporom in se lahko pregreje tudi preko 40oC.

 

Najnevarnejši zaplet pregretosti v poletni vročini je vročinska kap, ki jo še pospeši izsušitev telesa ob nezadostnem vnosu tekočine. Prizadeti toži zaradi utrujenosti, žeje, slabost, šumenja v ušesih in motnega vida. Navadno ima vročo in suho kožo, trese ga mrzlica, postane vrtoglav, zmeden, nemiren, bruha, lahko ima krče in izgubi zavest. Lahko pa se vročinska kap pojavi nenadoma, ko prizadeti med telesno aktivnostjo zaripne v obraz in se nezavesten zgrudi.

 

Potrebno je takojšnje hlajenje v hladnem prostoru, kjer prizadetega slečemo in začnemo hladiti telo in okončine s hladno vodo, dimlje in pazduho pa z mrzlimi obkladki. Ob prisotni zavesti mu v vsak liter hladne tekočine, ki jo spije, dodamo čajno žličko soli. Prizadetega je potrebno čim prej in varno prepeljati v bolnišnico. Naj vas kratek opis najhujših pasti poletja in sonca ne odvrne od vseh lepot tega letnega časa, saj lahko opozorjeni preprečite neljube zaplete. Posebno previdni morajo biti otroci, starejši, prekomerno prehranjeni, ljudje nevajeni napora v toplem okolju in tisti, ki so že doživeli toplotni udar.

 

Dorjan Marušič

Deli novico:
Oznake: