Vnesite za iskanje

Vlaga v hiši ali stanovanju se pojavi predvsem z nižjimi temperaturami oziroma začetkom grelne sezone. Takrat se ponavadi pojavi površinska kondenzacija, ki je odlčina podlaga za razvoj plesni. Vlaga se lahko pojavlja tudi v novogradnjah, bodisi zaradi napak pri zasnovi hiše, ali pa zaradi neprimernih obremenitev prostorov z vlago. Plesen, ki nastane kot posledica, je zdravju škodljiva, zato je pomembno ohranjati dom suh oziroma primerno vlažen.

 

Težav s plesnijo je veliko. Seveda nastanek vlage in plesni ni nujno pogojen samo z jesenskim in zimskim časom. Pogosta je v kletnih ali polkletnih stanovanjih in prostorih. Da bi ugotovili, kako se plesni rešiti, morate najprej ugotoviti zakaj nastaja vlaga. Prostore opremimo z vlagomerom ali pa uporabimo vremensko postajo. Redno moramo spremljati razmere v prostoru in takoj, ko opazimo povišanje vlage, odreagiramo in prezračimo vlažne prostore.

 

Zakaj nastaja vlaga?

Ponavadi vzrok tiči v prekomerni obremenjenosti prostorov z vlago. Pod to štejemo prekomerno sušenje perila v prostorih, veliko kuhanja, para iz kopalice, velja pa pravilo, da vodna para najde pot v hladnejše prostore, kjer se prične nabirati kondenzacija ter vlaga. Lahko gre tudi za napako v gradbeni konstrukciji.

 

Kako se rešiti vlage?

Kot rečeno je najprej potrebno poiskati vzrok in ga odpraviti. Za odpravo plesni moramo zmanjšati pogoje, ki jih plesen potrebuje za svoj razvoj. Najlažje to naredimo tako, da skušamo znižati vlažnost zraka v prostoru in šele takrat se začne pot za trajno odstranitev vlage. Vsi ostali posegi so po mnenju strokovnjakov brez učinka oziroma so bolj kratkoročne narave. Potrebno je zamenjati način uporabe vlažnih prostorov v stanovanju ali hiši. Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi načinu ogrevanja, saj lahko tudi nezadostno gretje privede do nastanka vlage. Naš nasvet je torej, da zaradi želje po majhnih stroških za gretje, nikakor ne premalo ali sploh ne ogrevamo kakšnega od prostorov. Premalo gretja v kombinaciji s premalo prezračevanja nas spet pripelje do nastanka vlage.

 

Obala nepremičnine d.o.o.

Obala 16,

6320 Portorož

Tel 05 674 10 30

Mob 041 35 22 00

info@obala-nepremicnine.si

Oglasno sporočilo.

Deli novico:
Oznake: