Vnesite za iskanje

Energijske točke

Živimo hitro, dinamično življenje, kjer največkrat poskrbimo za vse, razen zase. To nas kaj kmalu privede do izčrpanosti, saj vlagamo preveč energije v stvari, ki bi morale biti sekundarnega pomena. Na prvem mestu bi namreč morali biti mi sami. Potrebujemo ravnovesje. Dobimo ga v zdravem načinu življenja v sožitju narave, v zdravi prehrani in življenjski energiji. Tukaj si pomagamo z energijskimi točkami. Na Obali jih najdemo kar nekaj. Pomagajo nam priti do ravnovesja z našo dušo in telesom.

“Strunjan je poleg Rogle edini kraj v Sloveniji z zelo dobro mikroklimo in je raj za astmatike,” pravi Robert Slapar, terapevt tradicionalne kitajske terapije, imenovane tuina. V bio-energijskem parku Salinera, v neposredni bližini hotela Salinera, ki je tudi del Krajinskega parka Strunjan, se nahajajo najmočnejše in edine izmerjene energetske točke na Obali z naravnimi valovanji. Vsebuje 12 energetskih točk, vsaka ima svojo amplitudo, oziroma valovno dolžino, s katero pripomore k lajšanju različnih psihičnih in fizičnih težav posameznika. Z obiskom energijskega parka vašemu telesu povrnete občutek notranjega ravnovesja in obnovite vitalno življenjsko energijo. Nahaja se v naravnem parku, med borovci, le nekaj korakov od morja, kjer v zraku začutite svež morski zrak, vseeno pa ponuja dovolj intime, da se v miru posvetite samemu sebi.

Nikakor pa ni samo energijski park lokacija z dobro energijo. Spremlja nas na celotni poti do strunjanske plaže, mimo rta, pa vse do Mesečevega zaliva. Samo 30 metrov od strunjanskega križa se nahaja ena najmočnejših energijskih točk z naravnimi zemeljskimi delovanji, strunjanski križ. Je eden lepših in bolj umirjenih koncev pri nas. Strunjan z okolico je namreč, poleg tega, da ima naravno zemeljsko energijo, tudi romarski kraj, kamor ljudje s seboj prinesejo svojo dobro energijo. Mir, tišina in pozitivna energija nas kar malo “prisilijo” v to, da pozabimo na okolico, tehnologijo, odložimo telefone in samo uživamo v trenutku, se poglobimo vase, in zunaj pustimo cel svet. Vse to je namreč močno povezano.

Križ je povezan tudi s cerkvijo Marijinega prikazovanja. Na robu klifa stoji že od davnega leta 1600. Služil je kot opozorilo za mornarje o bližini kopnega in znamenje, kje stoji cerkev Marijinega prikazanja. Včasih so ladje, ko so plule mimo križa, imele navado zatrobiti Mariji v pozdrav, mornarji pa so se pokrižali in prosili za srečno vrnitev. In prav na mestu, kjer stoji križ, naj bi se nekoč zgodil čudež. Divjal je strašen vihar in ladje na morju bi najverjetneje potonile, če se nad Mesečevim zalivom ne bi prikazala Marija. Morje se je umirilo, vihar ponehal in mornarji so bili rešeni. Še danes krožijo zgodbe o stopinjah in solzah, vtisnjenih v skalo, kjer je Marija jokala, da bi rešila mornarje.

Ima pa cerkev tudi svojo legendo, ki pravi, da se je v noči iz 14. na 15. avgust, leta 1512 pri vratih stare porušene cerkvice dvema čuvajema vinogradov prikazala Marija. Po tem dogodku so jo obnovili ter poimenovali v cerkev Marijinega prikazovanja, kot jo poznamo danes in kmalu je postala najpomembnejša istrska božja pot. Dogodek prikazanja je slikar Francesco Valerio naslikal na les okoli leta 1520. Ta podoba še danes krasi glavni oltar.

Priporočila za uporabo Bio-energijskega parka

Obiskovalec Bio-energijskega parka naj se za minuto do dve ustavi na točki, ki opisuje težave, ki jih ima posameznik. Polni čas, napisan ob vsaki točki, se lahko uporabi le na delih ali čustvih, kjer primanjkuje energije ali je bolezenska nagnjenost že izkazana. Vendar pozor. Če prekoračite maksimalni čas točke, utegne na vas vplivati negativno, tako da nikar ne pretiravajte. S takšnim postopkom si obiskovalec lahko znova vzpostavi energijsko ravnotežje telesa in energijskega polja (aure) okoli telesa. Na energijskih točkah lahko obiskovalec izvaja meditacije, ali uporablja zrisane mudre ter izgovarja afirmacije za povezovanje energij skozi lastne čakre. Mudra ali afirmacija mora biti za energijsko točko usklajena tako, da je enaka barvi in številki čakre, kot je na izpisani informacijski tabli ob vhodu v Bio-energijski park. Pripomore k boljšemu počutju, ne more pa dokončno ozdraviti oziroma odpraviti bolezni. Ob meditaciji lahko izgovarjamo pozitivne afirmacije in postavimo roke v meditativni položaj.

Nekoliko manj znana energijska točka je krkavški kamen, ki stoji v vasi Krkavče nad Koprom. Kamen ne stoji več tam, kjer je bil včasih. Originalnega mesta ne poznajo, vendar naj bi po ustnem izročilu ležal nedaleč od mesta, kjer stoji danes. Povezujejo ga z Gradiščem in z ostanki rimske “villae rusticae”. Je grobo obdelan, visok približno 2,5m, iz tal ga gleda 1,6m. Na vsaki strani sta vklesani stilizirani človeški podobi, ki pa sta si različni, čeprav sta motiva enaka. Obstaja namreč verjetnost, da podobi nista bili izklesani istočasno. Gre za antropomorfno podobo s široko razprtimi rokami in žarkovno krono na glavi. Reliefne upodobitve na kamnu so najverjetneje nastale vsaj v dveh, mogoče celo v treh fazah. Po ljudskem izročilu naj bi šlo za sramotilni kamen, saj naj bi nanj privezovali ljudi, služil pa naj bi tudi kot kamen čaščenja, saj so nanj na dan sv. Vida in za Božič polagali roke.

Strokovnjaki menijo, da naj bi bilo čaščenje kamna časovno povezano z rušenjem rimskodobne vile, ko so njene ruševine v očeh novih prebivalcev dobile mitski pomen. Datirano je v čas pozne antike oziroma zgodnjega srednjega veka.

 

Anja Vertnik

Deli novico:
Oznake: