Vnesite za iskanje

Koprčani na referendumu o usodi Urbanega središča Barka

Prebivalci Kopra so danes na naknadnem referendumu odločali o usodi prostorskih aktov na delu območja Urbano središče Barka. Uveljavitev občinskega odloka bi omogočila začetek postopkov, s katerimi bi na degradiranem območju zrasla stanovanjska soseska s parkom. Nasprotniki takšne ureditve pa opozarjajo, da bi s tem za vedno izgubili bodoči mestni park, kot so že poročali na 24ur.com.

 

Na območju t.i. Toncityja je poslovnež Milan Mandarić pred leti načrtoval gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta. Tedanji župan Boris Popovič je zasebna zemljišča najprej namenil gradnji stanovanj, čez nekaj let pa je občina zaradi poslabšanja odnosov z Mandarićem tam preprečila gradnjo s sprejetjem prostorskega načrta, po katerem bo tam centralni mestni park.

 

Mestni svet v sedanji sestavi je lani sprejel odlok, s katerim je prostorski načrt za centralni park razveljavil. Občina je ob tem sklenila tudi dogovor z vsemi tremi lastniki parcel na tem območju, po katerem bi se izognila tožbam investitorja zaradi onemogočanja gradnje, hkrati pa bi dobila novo stanovanjsko sosesko. Popovič je nato začel zbirati podpise za referendum o razveljavitvi tega odloka.

 

Mestna občina Koper ni sodelovala v referendumski kampanji. Je pa župan Aleš Bržan pred časom spomnil, da je občina pred začetkom gradnje na tem območju z investitorjem sklenila sporazum, ki zahteva, da mora investitor ob gradnji zagotoviti najmanj 40 odstotkov zelenih površin, med drugim tudi parkovne površine z zasaditvijo dreves, ter urediti peš pot med mestnim jedrom in Škocjanskim zatokom.

 

V Civilni iniciativi Parka ne damo, v kateri je vidno vlogo odigral prav bivši župan Popovič, pa opozarjajo, da bi uveljavitev škodljivega odloka Koprčanom za vedno odvzela bodoči Centralni park. Na omenjenem območju želijo urediti nov centralni park z visokim stolpom.

 

Usoda odloka bo verjetno odvisna od tega, ali bo dosežen potreben kvorum, ki se giblje pri okoli 8500 volivcih. Referendum utegne tudi pokazati, kako resne ambicije za kandidaturo na županskih volitvah ima Popovič. Zaenkrat je znano samo to, da je bila ob 16.uri udeležba 16%. Vsaj petina jih mora glasovati proti uveljavitvi odloka, da se upošteva volja volilcev.

 

Neuradni rezultati referenduma bodo predvidoma znani v nedeljo v poznih večernih urah.

Deli novico:
Oznake: