Vnesite za iskanje

Koprski župan in japonski veleposlanik posadila drevo prijateljstva

Župan Aleš Bržan in japonski veleposlanik Nj. eksc. Hiromichi Matsushima sta danes na travniku za Osnovno šolo Koper simbolično posadila sadiko japonske češnje v znak dobrega prijateljstva med državama. Poimenovali so jo Jita Kyoei, in sicer po enem izmed osnovnih načel juda, ki govori o pomembnosti sodelovanja in vzajemnega napredka.

V dopoldanskih urah je župan Aleš Bržan v prostorih občinske uprave sprejel veleposlanika Japonske v Republiki Sloveniji Nj. eksc. Hiromichija Matsushima in mu Mestno občino Koper približal s predstavitvijo večjih projektov, ki nakazujejo na razvojno naravnanost občine. Skupaj sta si ogledala največje cerkvene orgle v Sloveniji, ki bodo v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja prvič zadonele novembra, in se sprehodila skozi staro mestno jedro. Kot je izpostavil veleposlanik, je Koper zaradi svoje strateške lege privlačno gospodarsko, kulturno in turistično središče ter občankam in občanom prijazno mesto.

 

Po uvodnih pozdravih in predstavitvi razvojne usmerjenosti občine sta župan in veleposlanik na travniku za Osnovno šolo Koper posadila japonsko češnjo, ki bo v mestu rastla kot simbol slovensko-japonskega prijateljstva. Skupaj z ravnateljico Osnovne šole Koper Ingrid Poropat in častnim predsednikom Judo kluba Koper Ivom Mariničem so jo poimenovali Jita Kyoei, kar pomeni »s sodelovanjem do vzajemnega napredka«. Zasaditve japonske češnje so se udeležili tudi člani Judo kluba Koper in Judo kluba 15. maj Marezige.

Češnjev cvet je japonska nacionalna cvetica, ki cveti od marca do aprila, opazovanje svetlo rožnatih krošenj pa je ena izmed najbolj priljubljenih navad v deželi vzhajajočega sonca. Ravno zato, ker njeni cvetovi ostanejo odprti le za kratek čas, izžarevajo lepoto trenutka, minljivost življenja in prihod novega. »Zasaditev japonske češnje predstavlja ponovno rojstvo starega prijateljstva, zato dovolimo, da njene korenine rastejo, se prepletajo in krepijo vezi med Japonsko in Slovenijo ter utrjujejo pot v svetlejšo prihodnost,« je veselje ob dejstvu, da je japonska češnja svoje mesto našla tudi v koprski občini, opisal župan Aleš Bržan.

 

Foto: MOK

Deli novico:
Oznake: