Vnesite za iskanje

Pogovarjali smo se z Valentino Lacovich, ki že 6 let živi in dela v Brnu, na Češkem. Zaposlena je v Mednarodnem Klinično-Raziskovalnem Centru, Univerzitetne bolnice Sveta Anna v Brnu.

Kakšno je življenje v Brnu v času korona krize in karantene?

Življenje v Brnu, se je v času korona krize, podobno kot drugod po svetu zelo spreminilo. Lahko bi rekli, da se je skoraj povsem ustavilo. Mesto je prazno, center, ki je v tem letnem času zelo živ pa precej turoben. Središče mesta je polno kavarn in restavraciji, ki so sedaj zaprte. Večina gostinjcev se je sicer odločilo nadaljevati z dejavnostjo v obliki dostave ali z odprtjem oken, kamor lahko pridete po hrano in pijačo. V času karantene so po mestu postavili »rovškomate«. To so avtomati, kjer lahko kupite zaščitne maske in dezinfekcijska sredstva. Prebivalci so se od začetka epidemije aktivirali na vse mogoče načine, med drugim s šivanjem in distribucijo mask, saj je tukaj podobno kot drugod zelo hitro začelo primanjkovati zaščitne opreme. Številna podjetja in univerze so se angažirali za proizvodnjo zaščitne opreme in dizinfekcijskih sredstev. Restavracije pa z dostavo hrane zdravstvenim delavcem, ki se v prvi liniji borijo z virusem.


Katere ukrepe so sprejeli za preprečevanje širjenja virusa? Se ljudje držijo ukrepov?

Priznati moram, da se je Češka po mojem mnenju zelo dobro in hitro odzvala na krizno situacijo. Izredno stanje je bilo uradno razglašeno 12. marca. Ukrepi za zajezitev in preprečevanje širjenja virusa, ki jih je vlada sprejela in še vedno veljajo pa so v glavnem omejitev gibanja na prostem in obvezna uporaba mask. Za masko se smatra karkoli, kar prekriva nos in usta. Prepovedano je druženje na javnih mestih, zaprte so meje, šole in večina trgovin z izjemo tistih z živili, lekarn, trgovin za živali in drogerij. Zaprli so tudi vse športne in kulturne objekte. Omejili so mestni promet, ki deluje po prazničnem urniku.

Z 20. aprilom so pričeli s postopnim rahljanjem ukrepov, dovoljeno je sprehajanje v parkih, vendar ne v skupinah več kot dveh oziroma članov skupnega gospodinjstva, pri teku ali na kolesu ni več nujna uporaba maske, je pa ta priporočena. Ponovno so odprli Hobby markete in tržnice. Postopno rahljanje ukrepov se bo nadaljevalo v sklopih, 8. junij pa je trenutno predviden datum za odprtje skoraj vseh dejavnosti, med drugim nakupovalnih središč, restavraciji, hotelov, gledališč in kinodvoran, gradov in ostalih kulturnih znamenitosti. Čehi so disciplinaran narod in se v glavnem dosledno držijo ukrepov. Tudi zaradi visokih kazni, ki grozijo prekrškarjem. Kazen za neupoštevanje karantene znaša 3 milione čeških kron, to je slabih 110.000 EUR. Kazen za neuporabo zaščitne maske pa 10.000 CZK (dobrih 360 EUR). Država je za pomoč gospodarstvu sprejela številne ukrepe, takoimenovani Antivirus in Kurzarbeit, s katerimi želi omejiti odpuščanje delavcev. Vlada je med drugim dodelila pomoč samozaposlenim v višini 25.000 CZK (slabih 900 EUR neto). Češka ima zelo dobro javno zdravstvo in reakcija za preprečevanje širjenje Coronavirusa se zaenkrat kaže kot učinkovito. Med novejšimi ukrepi je uvedba »Pametne Karantene«. To je aplikacija za telefon, s pomočjo katere ustvarijo mapo gibanja okuženega in ljudi s katerimi bi lahko prišel v stik. Aplikacijo trenutno testirajo na območju Južno Moravske regije.


Kako virus vpliva na vaše delo? Delate namreč v bolnišnici.

Sem znanstvenica zaposlena na Mednarodnem Klinično-Raziskovalnem Centru, Univerzitetne bolnice Sveta Anna v Brnu (FNUSA-ICRC). Naša bolnica je ena od dveh COVID-19 specializiranih v državi, kar pomeni, da sprejemamo paciente s težkim potekom bolezni s cele regije. Trenutno je pri nas na intenzivni negi 6 takih pacientov. Ob izbruhu epidemije, smo se raziskovalci našega inštituta ponudili bolnici za pomoč pri diagnostiki in testiranju. Zaenkrat naše pomoči niso potrebovali, tako da nadaljujem s svojim tekočim raziskovalnim delom na području možganske traume in Alzheimerjeve bolezni. Ponudili so nam tudi možnost dela od doma, za kar se je odločilo kar nekaj sodelavcev. Sama, sem raje nadaljevala z laboratorijskim delom in ohranila na nek način rutino. Od naslednjega tedna, pa smo ponovno v normalnem režimu, kar pomeni da se bomo počasi začeli vračati v stare tirnice, vsaj kar se samega dela tiče.

Deli novico:
Oznake:
Prejšnji prispevek