Vnesite za iskanje

Zakaj mislite, da je za Hrvaško pomembneje, kaj bo z Dubrovniškimi poletnimi igrami pa s Splitskim festivalom, kot z večino drugih kulturnih dogodkov v državi? Zakaj je za Italijane najpomembneje, kdaj bodo odprli Vatikanske muzeje, galerijo Uffizi v Firencah, operne predstave v veronski Areni, …?

 

Ko smo minuli teden spraševali slovenske kulturnike, kakšen bo kulturni poletni utrip v slovenski Istri, so bili še zelo zadržani. Bolj kot kulturno poletje jih skrbi, kako bodo sploh preživeli. Za kulturno poletje pa so vse štiri občine rezervirale drobiž – manj kot 300.000 evrov.

 

Kulturne delavce v vsej državi, ne le v Istri, se loteva malodušje. Preživetje skrbi celo stebre kulturnega ustvarjanja, kot sta Avditorij Portorož in Gledališče Koper. Prišli so do tega, da bi ljudi prosili za donacije. Torej res na beraško palico. Namesto odpiranja, država odpove financiranje Muzeja solinarstva na solinah. Torej muzeja, za Istro »svetega« prostora, ki bi si že zdavnaj zaslužil pozornost Unescovega seznama dediščine. Kako država s takšnim odnosom sploh sme kandidirati za evropsko kulturno prestolnico v katerem koli njenem mestu? Kako lahko takšna država trdi, da razvija »butični«, »kulturni« in »odlični« turizem? Kako lahko do te mere zanemarja svoje največje bisere? Ali gost v naši Istri sploh lahko okusi in zazna njeno bit, tisto, kar jo dela tako drugačno od vsega drugega na tem svetu?

V Sloveniji smo najprej dovolili maše, delno pouk v šolah, športne treninge, nakupe v nakupovalnih središčih, neomejeno število svatov na porokah,… O poletnih festivalih pa naj bi razmišljali kasneje, morda ko bo poletja konec.

 

In potem se še kdo sprašuje, zakaj Dubrovnik, Verona, Salzburg, … vlečejo bolj kot Piran. Vse delamo, da je tako. Daleč največ energije je minister vložil v to, kako bi Slovenci odpeketali na Hrvaško. Če bi ga vsaj toliko zanimalo kulturno poletje v Piranu, Izoli in Kopru, če bi razumel panogo, katere predstavnik naj bi bil, bi imeli rezultat. Očitno bo kulturno poletje odvisno od dobre volje kulturnih trdoglavcev. Dokler jih še imamo.

 

Boris Šuligoj

 

Foto: www.slovenia.info

Deli novico:
Oznake:
Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek