Vnesite za iskanje

Kupiti ali najeti nepremičnino?

Dilema, ki se pojavi velikokrat v življenju in le nemalokrat pridemo do pravega odgovora je, ali se splača nepremičnino kupiti ali najeti.

 

V Sloveniji smo, v primerjavi s preostalo Evropo fenomen, saj vsaj 90% ljudi živi v lastniških stanovanjih. Vsak teži k temu, da gre živeti »na svoje«. V Evropi je takšnih le 50% ljudi.

Zanimivo je, da tozadevno spadamo med manj razvite države Evrope, saj imajo v državah z nižjimi odstotki lastniških nepremičnin drugačno, predvsem pa boljšo nepremičninsko politiko.

Zakaj je pri nas tako? Najbrž zato, ker so naše najemnine v primerjavi s plačami visoke in v primeru redne zaposlitve ljudje raje plačujejo kredit za nepremičnino kot najemnino.

V težjem položaju so seveda tisti, ki so zaposleni za določen čas, pa kljub temu živijo v najemniških stanovanjih ter plačujejo najemnino. Njim namreč banka nedvomno ne odobri kredita. Država ima slabo regulativo na področju urejanja višine najemnin v zakonu, ki ureja razmerja med najemodajalci ter najemniki pa je ogromno lukenj.

 

Prednosti in slabosti lastne nepremičnine

Najem stanovanja ima svoje prednosti in slabosti. Prednost je ta, da ne prinaša velikih stroškov, saj vsi večji stroški bremenijo lastnika. Smo bolj fleksibilni in z lahkoto se preselimo na drug konec sveta, če se nam tako zljubi. Slabost pa je ta, da imamo velikokrat občutek, da »mečemo denar skozi okno« in da smo prepuščeni na milost in nemilost lastnikov.

Pri lastni nepremičnini dobimo neko svobodo in neodvisnost. Lahko jo opremimo po svojih željah, lahko poljubno prebarvamo stene in počnemo vse, kar v najeti nepremičnini ne smemo. A ta svoboda ima svojo ceno, ki prične z najemom kredita in mesečnim plačevanjem za 10, 20 ali 30 let.

Drži, lastna nepremičnina prinese več neodvisnosti in varnosti, saj te nihče ne more izseliti. Prinaša pa tudi določene pravice in obveznosti, ki pa niso nujno slabe. Končno lahko sprejemate dolgoročne odločitve, imate možnost odločanja kot etažni lastnik, lahko ste deležni ugodnosti pri zavarovanjih, saj zavarovalnice nudijo višje popuste, ko imate zavarovanih več stvari. S stanovanjem pa lahko počnete karkoli. Lahko ga oddate, predvsem pa ga lahko kadarkoli prodate.

 

Branko Lončar

Obala nepremičnine d.o.o

Obala16,

6320 Portorož

05 674 10 30

041 35 22 00

info@obala-nepremicnine.si

Oglasno sporočilo.

Deli novico:
Oznake: