Vnesite za iskanje

Lepota kamnite poezije

Tako so poimenovali razstavo, ki prikazuje prve obrise novo nastajajoče knjižice, ki bo izšla pod naslovom Kamen na kamen, Istra – kulturna krajina Piranskega od morja do podeželja.

 

V njej predstavljajo celotno paleto kamnitih gradenj, od preprostih suhograjenih zidov do impozantnega piranskega obzidja, od majhnega zavetišča do kamnitih palač, od samotne kežeta na njivi do kamnitih vasi in mest, od ograjenih kalov, obokanih izvirov in vodnjakov, do mostov, pomolov in solnih polj. Vse te kamnite gradnje, ki so začele nastajati že v času Rimljanov, se razvijale v srednjem veku in ostale do današnjih dni, ustvarjajo podobo kulturne krajine Piranskega, ki ima svojo nezamenljivo identiteto in značaj. S svojo podobo vpliva na naše doživljanje prostora in vzbuja občutke spoštovanja, lepote, uglašenosti s prostorom in skladnosti z namenom.

Je lepoto teh gradenj mogoče izmeriti, jo definirati z razmerji in odnosi med elementi? Seveda pri suhogradnji obstajajo pravila, kako zlagati kamen na kamen, da bo struktura stabilna in bo služila namenu. Vendar je kamnita arhitektura več kot veščina suhograditeljstva.

 

Tudi v poeziji so pravila, kako tvoriti verze in oblike pesmi, a izbira konkretnih besed in sporočilo, ki ga posreduje pesem, je v rokah poeta. Tako je tudi s suhogradnjami, pri katerih je vsak kamen sam svoj kot besede in skupaj jih je nekdo zložil na poseben načnin, za določen namen. Kamnite strukture so močne, trdne in preproste. So izraz razmerja moči med človekom in naravo, pripovedujejo nam o odnosu človeka do narave. In morda je njihova lepota prav v tem odnosu, ki je etičen, spoštljiv in pošten. Ne glede na velikost je arhitektura lahko hkrati umetnina, ki dviga našega duha k višjim vrednotam in pozitivno nagovarja naš estetski čut. In kot nas lepa poezija osebno napolni in integrira, nas tudi lepa arhitektura družbeno povezuje in vzgaja.

Razstavo, ki je kolateralna prireditev 38. Piranskih dnevov arhitekturev PIDA si od 26. 11. do 10. 12. 2021 lahko ogledate v prostorih Turistično informacijskega centra na Tartinijevem trgu v Piranu. Odprtje razstave bo v četrtek, 25. 11., ob 16. uri na Tartinijevem trgu pred TIC Piran. V primeru slabega vremena odprtje odpade.

Foto: Romana Kačič

 

Knjižico bo izdelal ABAKKUM Zavod za krajino, kulturo in umetnost Piran in izdalo Turistično združenje Portorož. Romana Kačič idejni vodja, tekst Barbara Škarja, ilustracije Sara Mušič.

Deli novico:
Oznake: