Vnesite za iskanje

Maloobmejni prehodi končno spet prevozni

Včeraj so bili končno na vrsti še zadnji, maloobmejni prehodi, tako da je v dopoldanskem času le padla še zadnja novodobna zapreka, ki je tri mesece in več ločevala sosede ob njej. Potem ko je v soboto Slovenija odpravila omejitve na meji z deželo Furlanijo – Julijsko krajino, jih je včeraj popolnoma ukinila še s preostalimi italijanskimi deželami, saj je bila tudi Italija uvrščena na seznam epidemiološko varnih držav.

Naj spomnimo, da so mejo z Italijo slovenske oblasti zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom zaprle že 12. marca in da so državne meje lahko prehajali samo dnevni delovni migranti oz. čezmejni delavci, kdor je razpolagal s potrdilom lokalne skupnosti, ki je upravičevalo prestop državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti. Tem so se kot zadnje pred kakima dvema tednoma pridružile še osebe, ki so želele obiskati izključno ožje družinske člane. Zaprtje maloobmejnih prehodov pa je tem ljudem zadalo še nov udarec, ki se je poznal zlasti na dodatnih prevoženih kilometrih do želenega cilja, saj so se morali vozniki odpeljati do »najbližjega« odprtega prehoda.

 

Mnogi so že med vikendom zaman preverjali, ali bi se lahko vseeno zapeljali čez najbližji maloobmejni prehod, pa so bile težke železne zapornice še vedno na svojem mestu in so se jezili vsevprek po družbenih medijih. Naš fotograf se je včeraj odpeljal do maloobmejnih prehodov pri Plavjah, Ospu, Colu in Lipici, da bi preveril, ali so res spet prehodni in tako je tudi bilo – »padec« meja pa so dočakali tudi na miljskem koncu. Na Ospu je v objektiv ujel delavce cestnega podjetja, ki so pravkar s pomočjo žerjava s ceste odstranjevali težke železne ovire in jih umikali na tovornjak, tako da je bila pot znova prosta. Nekaj vozil je takoj izkoristilo znova odprto pot in se odpeljalo na sosednjo stran. Čez prehod pri Colu se je

včeraj zapeljala tudi repentabrska županja Tanja Kosmina in na FB objavila fotografijo s pripisom »spet smo združeni.«

 

Prehod je sedaj povsod znova dovoljen, vse se končno vrača v normalne tirnice. Včeraj ni bilo na omenjenih točkah nobene policijske kontrole, če bo v prihodnje, pa ne vemo, saj informacije nismo nikjer zasledili. Najbrž bodo mejo nadzirali, saj v Slovenijo še vedno ne morejo vstopiti državljani iz epidemiološko še ne varnih držav.

 

Sara Sternad

Primorski dnevnik

Deli novico:
Oznake:
Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek