Vnesite za iskanje

Morski prevozi Wayv bodo zaživeli naslednje leto

Zaradi negotove situacije v času epidemije bo aplikacija Wayv zaživela šele naslednje leto. Kljub temu je velik del projektnih aktivnosti potekal nemoteno. Do sedaj zabeležili kar 80 prevoznikov, zainteresiranih za vključitev v projekt.

 

Letos poleti bi morala zaživeti inovativna aplikacijska platforma Wayv, s katero bo mogoče iskati in ponujati morske prevoze. Zaradi negotove situacije v času epidemije koronavirusa, črnogledih napovedi glede turizma in okleščenih proračunskih sredstev sodelujočih v projektu so bili primorani lansiranje projekta zamakniti za eno leto. Kljub temu je velik del projektnih aktivnosti potekal nemoteno. Izpeljali so 12 brezplačnih usposabljanj, ki bodo prevoznikom prinesla potrebno znanje in dodatne veščine za varno ter učinkovito prevažanje potnikov. Na usposabljanjih so sprejeli kar 80 kandidatov, ki se želijo vključiti v projekt kot prevozniki. Zanje bo predvidoma maja 2021 organizirano še dodatno izobraževanje o aplikaciji Wayv in njeni uporabi v praksi. Preostali del planiranih aktivnosti, predvsem tiste vezane na promocijo, bodo izvedene v naslednjem letu, ko bo aplikacija tudi zaživela.

 

Aplikacija Wayv bo povezala potnike in lastnike plovil ter tako omogočala prevoz z različnih točk slovenske obale. Sistem je zasnovan po vzoru kopenskega sistema Uber s prilagoditvami na morski prevoz. Vsa komunikacija in plačila bodo potekali preko aplikacije, kar bo omogočalo nadzor, hkrati pa bo tudi varneje in zanesljiveje za uporabnike. Obvezni pogoji za vse sodelujoče prevoznike bodo ustrezen izpit in oprema, sklenjeno zavarovanje potnikov ter registrirana gospodarska dejavnost. Osnovni namen projektne ideje je razviti prometne povezave med kraji ob slovenskem morju, kar bi omogočilo dodaten vir prihodka ribičem in obstoječim ponudnikom morskih prevozov. Gre tudi za razbremenitev obstoječih prometnih tokov po kopnem ter lažjo in regulirano dostopnost do zavarovanih območij, nenazadnje pa tudi za lepo obogatitev turistične ponudbe.

 

Foto: Matevž Kostanjšek

Deli novico:
Oznake: