Vnesite za iskanje

Na današnji dan Muhammad Ali šokiral boksarski svet

Na današnji dan leta 1964 je takrat 22-letni Cassius Clay presentil boksarski svet in pobiralce stav, ko je pred več kot 8000 glavo množico z knock out-om iz prestola vrgel težkokategornika Sonnyja Listona.

Liston je bil očitni favorit, saj je pred tem že dvakrat v prvi rundi porazil še enega prvaka, Floyda Pattersona. Cassius Clay je zmago in Listonove poteze dobro predvidel, in ga porazil v osmi rundi. Tako se je začela zgodba o legendarnem boksarju, kasneje poznanemu kot Muhammad Ali.

Cassius Marcellus Clay mlajši je bil rojen v Kentuckyju leta 1942. Pri 12ih je začel boksati, pri 18ih pa je že podiral rekorde z več kot 100 zmagami na amaterskih tekmovanjih.leta 1960 je na Olimpijskih igrah v Rimu prejel zlato kolajno v težki kategoriji. Kmalu zatem je začel profesionalno pot. Po zmagi nad Listonom se je udeležil zasebne zabave, na kateri je bil tudi njegov prijatelj Malcolm X, vodja afroameriške muslimanske skupine. Čez nekaj dni je javno naznanil, da tudi sam zagovarja koncept organizacije o rasni segregaciji in govoril o pomenu muslimanske religije v njegovem življenju. Tako je Cassius Clay postal Muhammad Ali.

V svoji karieri se je dvobojeval 61 krat. Zabeležil je 56 zmag, od tega kar 37 z knock out-om, in samo 5 porazov. Od tekmovanj se je poslovil leta 1981, ko je imel 39 let. Umrl je 3 junija 2016, star 74 let.

 

Foto: Time

Deli novico:
Oznake:
Naslednji prispevek