Vnesite za iskanje

Kadar se odpravljate na prvi ogled nepremičnine, je potrebno biti pozoren na marsikaj, na kar pri prvem ogledu ne pomislite in ne opazite.

 

Večina ljudi posveča več pozornosti le preverjanju lastništva in denarnih bremen nepremičnine, ne pa stanju nepremičnine. Seveda je oboje zelo pomembno, vendar je potrebno paziti tudi na marsikaj drugega.

 

Glede samega stanja nepremičnine je vedno potrebno preračunati, koliko nas bo stala  dodatna investicija v prenovo, kadar gre za rabljeno nepremičnino. Pri novogradnjah ta strošek odpade. Pri preverjanju lastništva bodite pozorni na to, ali je nepremičnina obremenjena s hipoteko ali kakšnimi drugimi pravicami. V kolikor vas mi zastopamo, vas na to tudi opozorimo. Prav tako je pomembno preveriti služnost dovoznih poti, do vaše nepremičnine ter ali ima gradbeno in uporabno dovoljenje.

 

Zelo pomembno je preveriti stroške obratovanja nepremičnine. Najbolj enostavno in najhitreje je preveriti po položnicah. V kolikor gre za večstanovanjsko stavbo z upravnikom, lahko preverite še višino vplačil v rezervni sklad.

 

Preverite stanje električnih inštalacij in poskusite dobiti odgovore na to, kdaj so bile nazadnje prenovljene. Prav tako se pozanimajte o vodovodnih inštalacijah, kanalizaciji, inštalaciji za centralno kurjavo, …

 

Pozanimajte se, kdaj je bila prenovljena streha in fasada. Preverite stavbo z zunanje strani in preglejte, če so kje znaki vlage. Vlago zaznamo že po vonju, vlažnih stenah ter po odstopanju ometa. Oglejte si tudi kletne prostore, saj je pomembno, da v njih ni vlage.

 

Pri oknih bodite pozorni, da dobro tesnijo. Pozanimajte se tudi, kdaj so bila zamenjana. Kakovost oken je pomembna pri izgubi energije, ki je pri boljših oknih zanemarljiva.

 

Ogrevanje je naslednja stvar, ki naj vas zanima na vašem prvem ogledu. Načinov ogrevanja je veliko, pomembno pa je, da ni predrago in ni prevelike energetske izgube.

 

Nenazadnje je zelo pomembna izolacija. To lahko sicer preverite že v energetski izkaznici stavbe, lahko pa jo preverite enostavno tudi s trkanjem po steni. Če je stena izolirana, bo zvok votel.

 

Na koncu preverite še parkiranje, oziroma če je parkirno mesto lastniško ali skupno, ter pripadajoče skupne prostore.

 

Vse zgoraj navedeno vpliva na ceno nepremičnine. Predlagamo, da si za oglede nepremičnin najamete izkušeno nepremičninsko družbo ali agenta, ki vas bo na vse pasti in zanke tudi opozoril. Seznanil vas bo s potencialnimi težavami, informiral o dejanskem stanju nepremičnine ter vam svetoval glede nakupa kakor tudi okvirne cene prenove.

 

Branko Lončar

Obala nepremičnine d.o.o.

Obala 16,

6320 Portorož

Tel 05 674 10 30

Mob 041 35 22 00

info@obala-nepremicnine.si

Oglasno sporočilo.

Deli novico:
Oznake:
Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek