Vnesite za iskanje

Največja luknja pri Petrinji se še vedno širi

Največja luknja v tleh v vasi Mečenčani, ki je nastala po potresu na petrinjskem območju je široka dvajset metrov in globoka vsaj pet metrov. Luknja se širi, policija jo je ogradila, o morebitni sanaciji pa bodo odločali geološki testi.

 

Na hrvaškem geološkem inštitu pojasnjujejo, da je luknja nastala kot kombinacija dveh geoloških procesov, sufozije in propadanja apnenca pod zemljo, namočeno v vodi. »Majhni delci se izperejo in nastanejo votline, potres pa je bil povod, da se je to zgodilo v takem obsegu, «je za Hino povedal Josip Terzič, predstojnik oddelka za hidrogeologijo in tehnično geologijo na Hrvaškem geološkem inštitutu.

Povedal je še, da so po ogledu okolice vasi med Petrinjo in Hrvaško Kostajnico poročali o približno tridesetih luknjah, od katerih so nekatere v neposredni bližini hiš ali podobne tej – na polju. Dodal je, da bodo razmere na širšem območju kmalu zabeležili tudi iz zraka, ter tako ugotovili, ali je v okolici še več takšnih lukenj.

 

»Policija je luknjo ogradila in to je vse, kar so lahko v tem trenutku storili. Kar zadeva sanacijo, bodo geologi po svojih raziskavah podatke posredovali geotehnikom in gradbenikom, ki se bodo v skladu s pravili svoje stroke odločili, ali , če sploh je potrebno takšne luknje popraviti,» je zaključil Terzić.

 

Foto in vir: jutranji.hr

Deli novico:
Oznake: