Vnesite za iskanje

Napihljivi rokavčki niso najboljša izbira za učenje plavanja

Pri uvajanju otrok v svet plavanja je najpomembneje, da otrok vzljubi vodo in da ga ni strah pred čofotanjem v njej.

 

Ker se je kopalna sezona že začela in ker so otroci običajno tisti, ki prvi zakorakajo v morje, smo k pogovoru o uvajanju otrok v svet plavanja povabili Mitjo Miklavčiča, diplomiranega profesorja športne vzgoje, učitelja plavanja, skratka osebo, ki poleg vseh obveznosti v poletnih mesecih organizira festival športa in aktivnih družin »Koper giba«.

Med uvodnimi stavki, ki sva si jih z Mitjo izmenjala, je pozornost takoj usmeril k staršem in poudaril, da je plavanje za vse nadvse pomembno in koristno. Izpostavil je mamice, ki imajo po porodu oslabljene mišice. Plavanje je namreč aktivnost, s katero okrepimo celotno telo in edini šport, pri katerem je telesna teža enakomerno razporejena in pri izvajanju ne prihaja do hudih pritiskov na sklepe. S plavanjem se izboljša vzdržljivost in veča kapaciteta pljuč. »In ne pozabimo, da ob tem tudi veliko pokurimo,« je hudomušno dodal Mitja.

 

Kdaj je primerno, da začnemo dojenčka privajati na vodo v bazenu ali morju?

Vsekakor ne poznamo enoznačnega odgovora na postavljeno vprašanje. Menim, da se mora dojenček najprej dobro in varno počutiti v domači kopalnici, vzljubiti mora kopanje in tuširanje, vodo nasploh in se v njej veselo gibati, šele nato je priporočljivo, da se odpravimo v bazen, še raje pa v morje, ker tam ni klora in drugih otroku nevarnih snovi, morje pa je tudi gostejše in nas drži na površju. Naj nas nekoliko hladnejša voda od tiste v bazenih ne prestraši. Prvi meseci otrokovega življenja predstavljajo obdobje, ko se starši privajajo na novega člana in enako velja zanj, tudi on se mora prilagoditi vsemu, kar mu ponujamo, zato vse počnimo postopoma skozi igre. Vsak otrok je namreč individuum, zato mu je treba prisluhniti oziroma opazovati njegove odzive. Ne vztrajajte za vsako ceno, če se dojenček ne počuti dobro v morju ali bazenu, za vse bo še prišel čas. Prve izkušnje so zelo pomembne, zato poskrbite, da mu bo prijetno. Morda se odpravite na kakšnega izmed organiziranih »banjanj« (plavanje za dojenčke), kjer se boste starši lahko družili in si izmenjali izkušnje .

Vsekakor se bo dojenček, ki je prilagojen na vodo, hitreje naučil kasneje plavati, saj mu bo začetno prilagajanje olajšano.

Kdaj je primerno pričeti z učenjem plavanja?

Malček mora biti dovolj psihomotorično razvit, da lahko sledi metodičnim navodilom učenja plavalnih tehnik. To se po izkušnjah in dognanjih običajno zgodi okrog tretjega leta starosti. Seveda pa je odvisno od otroka in tudi od tega, kako pogosto smo se z njim podali do morja ali bazenov in kakšne so njegove izkušnje z vodo. Na Obali smo v prednosti, ker imamo morje na dosegu, zato izkoristite te danosti. Nekateri vrtci na Obali imajo predviden tudi plavalni tečaj. Če ne prej, se bodo plavanja naučili v tretjem razredu osnovne šole, kot je to predvideno v učnem kurikulumu.

 

Katere so najpogostejše napake, ki jih delamo starši pri učenju plavanja svojih otrok?

Starše pri uvajanju otrok v vodni svet največkrat ovira lasten strah pred otrokovo utopitvijo, kar je popolnoma razumljivo. Z otrokom počasi prehajajte iz nizke vode in igranja ob obali v globino. Ostanite na takšni globini, da se boste počutili varne, sicer bo otrok vaš strah in negotovost čutil in se bo ta prenesel nanj. Moje priporočilo je vsekakor, da otroka ob primerni starosti vključite v plavalni tečaj, saj bo v družbi vrstnikov in strokovno usposobljenih učiteljev postal hitreje samostojen, samozavesten in se bo naučil pravilnih plavalnih tehnik. Poleg naštetega se bo na tečaju naučil tudi sodelovanja in empatije, skrbi za svoje stvari.

 

Katere plavalne pripomočke priporočate in jih tudi sami uporabljate?

Na tržišču je ponujenega zelo veliko, zato verjamem, da odločitev ni najlažja. Seveda kot učitelj plavanja spodbujam uporabo plavalnih pripomočkov. Dobro pa je, da posegamo po takšnih, ki so zasnovani tako, da od otroka zahtevajo določeno mero gibanja.

 

Za obdobje prvega leta in pol otrokove starosti priporočam uporabo Fredovega obroča, ker ta otroka že takoj postavi v delno ležeč – horizontalni položaj. Napihljivi rokavčki in obroči sicer dajejo staršem občutek varnosti, vendar spodbujajo neustrezno lego telesa. Ko so otroci nekoliko starejši, se lahko starši odločijo za plavalne deske, razne polovnike ali plavalne pasove. Najbolj pa navijam za plavalnega črva ali po naše »špageta«, ker omogoča največ, in sicer ; otroci na njem lahko sedijo kot na »konjičku«, lahko ležijo kot na »kavču«, lahko jim ga podložimo pod prsni koš in se tako učijo plavati. Vsekakor pa se mora otrok ob uporabi pripomočka dobro počutiti, starš pa mora biti ves čas prisoten.

 

Maja Orel Jakič

Deli novico:
Oznake: