Vnesite za iskanje

Napoved skozi oči vedeževalca in ciganskih kart: Kakšno bo leto 2021?

Kakšno bo leto 2021 za Obalne občine?

 

Že dodobra smo zakorakali v novem letu, a to je šele začetek. Večina si nas želi, da bi nam letošnje leto vsaj malo olajšalo življenje in nam prikrajšalo kakšno skrb. Poklicali smo Izolskega vedeževalca Valterja Aleksa Gajzerja in ga vprašali kaj lahko pričakujemo od leta, ki je pred nami. S pogledom v Ciganske in Tarot karte pa je napovedal tudi, kaj lahko pričakujejo štiri obalne občine.

 

Najprej nas je zanimalo kakšni so obeti v letošnjem letu kar zadeva epidemijo. Kot pravi Izolan, je njegovo videnje že od začetka enako kot samo dogajanje. »Rečem lahko, da se bo izboljšanje pokazalo šele v drugi polovici februarja ali v sredini marca. A ne pozabimo, da nismo na koncu, temveč na dobri polovici, saj moramo skozi nove utrdbe. Ko bomo mislili, da smo rešeni, se bodo pojavili novi primeri. Vendar si upam reči, da bomo v borbi dobri in odločni, morda pa premalo naravnani k spoštovanju konkretnih priporočil,« pripoveduje. Virus pa naj bi bil v polovici leta še vedno prisoten, le v blažji obliki, »zato ne mislimo, da je vsega konec«. Konec lanskega leta so zaznamovali tudi potres in, kot pravi Valter Aleks Gajzer, so lahko dokaj pogosti tudi v letu 2021 in 2022. A pred njimi bo, kot kaže, Slovenska Istra še varna: »predvsem velja biti v pripravljenosti Jugozahodni del Slovenije, Osrednji in Gorenjski del, Savinjski del pa se bo občasno lahko blago zatresel«. Ključna obdobja naj bi bila med februarjem in junijem letos ter med septembrom in marcem leta 2022.

 

Napoved pa je precej manj optimistična kar zadeva odnose med ljudmi. Kot kažejo karte, bodo odnosi med ljudmi težki, predvsem v smislu nezaupanja in bojazni pred vsem slabim. »Zaupanje bo skoraj izginilo, sploh pri starejših generacijah, saj jih bo zelo pogosto spremljala skepsa in strah glede tega kaj se dogaja in kje sploh smo,« pripoveduje. Ljudje pa bodo večinoma pesimistični, tudi v drugi polovici leta ne bodo odprti in sproščeni, »prepogosto jih bo spremljal občutek strahu, zato bo nekaterim problem oditi že na en sam sprehod«.

 

»Že sama sestava številk v tem letu je lahko opozorilna,« pove vedeževalec. Tudi za štiri obalne občine bo precej novih začetkov, prepirov in neenotnosti. Projekti bodo stali, napredek pa skozi velike borbe ali ovire ne bo pokazal rezultatov. »Če pa že, lahko govorimo le o delnih rezultatih, ki se bodo prepletali z obtožbami in uradnimi postopki«. Videnje za občino Piran kaže, da bo v letu 2021 mnogo velikih nasprotovanj, predvsem, ko bo beseda tekla o okolju, spremembah v urbanizmu in usklajevanju finančnih zadev. Prva polovica leta bo težka, a se bo dalo najti nekaj delnih kompromisov, »zato naj se z izražanjem negativnih mnenj ne hiti«. Imenovanje posameznih oseb na položaje bo znalo »zavreti kri«. Precej se pričakuje tudi na področju ureditve stanovanj, vendar to vprašanje »v kartah ostaja črno,« kar pomeni da je zelo malo verjetnosti, da se kaj premakne.

 

Nasprotovanja glede sprejemanja prostorskih načrtov so karte pokazale tudi za občino Izola. »Kombinacija kart pri gospodarstvu govori o umiku. V praksi to pomeni težko sprejemanje dogovorov, s tem pa veliko verjetnost, da posamezniki zapustijo ozemlje, na katerem so. Predvsem v smislu poslovnih subjektov,« pojasnjuje. Proračun doživi lahko spremembe, ki pa nekomu ne bodo všeč. Kljub vsemu pa bodo v tem letu na obzorju veliki projekti, ki bi za občino lahko prinesli precej ključnih potez, »a soglasja in želje posameznikov zaradi apetitov lahko odvrnejo odločilne kupce«.

 

Vse do marca meseca bo na udaru tudi Koprska občina, saj karte kažejo velike polemike in nasprotovanja. Pričakovani so tudi razni spori. »Lahko rečem, da bodo tudi občani sami iskali svoje pravice in zahtevali pojasnila, a tukaj bo potrebno vklopiti trezno glavo,« razlaga svoje videnje. Pogosta vprašanja v zraku bodo tudi kaj in zakaj ter komu in čemu. Večjih finančnih ovir naj ne bi bilo in čeprav gospodarstvo »ne bo rožnato«, bo šlo naprej. »Veliko sliko pokažejo tudi vprašanja glede tega, kaj bo s starim mestnim jedrom in vasmi. Sicer težko opredelim, vendar po slikah sodeč, so občani Kopra na teh dveh področjih od občine pričakovali več in bodo vztrajali pri svojem. Morda celo z blokadami, protesti ali izražanjem nestrinjanja v večjem obsegu,« zaključuje.

 

Najmlajša občina Ankaran bo imela izzive, a tudi dobre možnosti. V letu 2021 bo nekaj sprememb. Želje občanov bodo nekoliko drugačne, zato bodo potrebna usklajevanja. »Morda bi lahko govorili o začasni ustavitvi izvedenih del, saj bo nekdo vztrajal pri dodatnem preverjanju strokovnosti. Predvsem, ko se bo šlo za zemljo ali s tem povezanimi projekti,« navaja. Se pa v občini vidi zanimanje za večji projekt, a napredkov ne bo v turizmu in gostinstvu. Občina bo primorana tudi dodatno varčevati, »kljub temu, da bo imela drugačne načrte. Zato bo nekaj napetosti tudi glede tega, kam prednostno investirati«. A s trdo roko in z jasnimi cilji, se bo dalo narediti veliko. Svetuje tudi, naj občina pogosteje seznanja s ključnimi dejstvi.

Ali bo 2021 za Primorce boljše?

 

Za nas je preveril tudi, kakšna bo letina in ali bo leto 2021 za Primorce boljše. Ključno težavo pri letini predstavljajo dogovori o kupnini, letina pa se sama po sebi kaže kot solidna, a ne najboljša. »Bolj me skrbi, kako bo z breskvami,« še pove. V določenih obdobjih pa bodo morali kmetje bistveno bolj »zavihati rokave, saj se v naravi kaže sprememba ob nepravem času, ki za nekoga lahko pomeni izredno velik minus«. Kot kažejo karte pa tudi letošnje leto ne bo enostavno. »Večina ljudi ne bo dosegla niti polovičnega rezultata, ogromno časa pa se bo porabilo za razmišljanja in zbiranje poguma. Ljudje bodo sicer v sebi angažirani in si bodo želeli sprememb, a se bodo premalo udejstvovali,« pojasnjuje vedeževalec. Letošnje leto kljub vsemu ne bo tako ugodno, kot bi si želeli. Da bi premagali trenutne tegobe, bo potrebno spremeniti način razmišljanja, zmanjšati »paničnost« in se postaviti na noge. Je pa prva polovica leta odlična za spremembe na osebnem nivoju.

 

Neja Jerebičnik

Deli novico:
Oznake: