Vnesite za iskanje

Nasveti za vrt v juliju

Odhajajoči junij nam je postregel z nekaj padavinami, na katere smo čakali vse od začetka letošnjega leta. Pred nami je julij, mesec poln toplih dni, v katerem bomo na vrtu videli rezultate našega preteklega truda in trdega dela.

Višek bodo doživele rastline plodovke, ko so paradižnik, paprika, melancani, feferoni in bučke. Pri paradižnikih je nujno odstranjevanje zalistnikov ali »baštardov«. S tem rastlini pomagamo, da pride do boljše osvetlitve in preprečimo prehitro prekomerno obremenitev v rasti. Pomembno je tudi namakanje in dognojevanje. Plodovke, za razliko od drugih rastlin, potrebujejo gnojila ki so bolj bogata s kalijem in fosforjem. Do sredine julija lahko sejemo radiče in endivijo, v drugi polovici meseca pa sadimo sadike solatnic, radiča, zelja, ohrovta in kitajskega zelja. Poskrbeti moramo, da sadike ob sajenju dobro zalivamo. Svoj rastni ciklus bosta zaključila tudi jeseni posajena česen in čebula. Poskrbite, da jih boste pobrali v suhem vremenu in primerno skladiščili.

V visokih gredah je v juliju najpomembnejše namakanje, saj bomo s konstantnim namakanjem ter dognojevanjem zelo zadovoljni z našim pridelkom. Če imamo še kaj prostora, lahko obiščemo vrtnarije in kupimo sadike s hitrim rastnim ciklusom.

V zeliščnem vrtu so rastline v bujni rasti. Poskrbimo, da se rastišče ne preraste plevel in rastlinam omogočimo bujno rast. Julij je tudi mesec, v katerem nabiramo liste borage, koprive, majarona, melise, pehtrana, pelina ter žajblja. Listi ki jih nabiramo, morajo biti popolnoma odprti in razviti. Pomembno je, da rastline, bogate z eteričnimi olji, nabiramo ob vročih in suhih dopoldnevih. Shranjevanje je zelo pomemben dejavnik, s katerim poskrbimo, da rastline zadržijo pomembne učinkovine. Za shranjevanje so najbolj primerne steklene posode, ki jih tesno zapremo in shranimo v temnem prostoru.

 

V sadnem vrtu se v juliju po obiranju opravi rezanje češenj, sliv, marelic in malin. Opravi se tudi zelena rez sadnega drevja, ki pomaga pri osvetlitvi notranjosti krošenj dreves, poveča zračnost in s tem se posledično zmanjša možnost pojavljanja bolezni in škodljivcev ter omogoči boljša kvaliteta plodov.

S plodovi nas bodo razveselile zgodnje jablane, hruške, marelice, slive, breskve, maline, robide, rdeči in črni ribez, kosmulje, … V juliju nam torej ne bo manjkalo vitaminov.

V okrasnem vrtu z minimalnim trudom poskrbimo za lep izgled. Porežemo odcvetele cvetove trajnic in s tem spodbudimo, da nastavijo že nove cvetne nastavke. Pri vrtnicah odrežemo kar je že odcvetelo. Dobro je tudi, da opravimo še eno gnojenje in jim omogočimo ponovno cvetenje. V senčnih legah bodo pozornost iskale hortenzije.

 

Travna površina bo v juliju na veliki preizkušnji. Poskrbeti moramo za dovolj vlage in primerno košnjo. Nizko košena trata je veliko bolj izpostavljena sušenju, zato vzpostavimo višino košnje pet centimetrov ter s tem preprečimo hitro izgubo vlage in omogočimo trati, da bo ohranila lep odtenek zelene barve.

Sašo Mejak

Deli novico:
Oznake: