Vnesite za iskanje

Nevarne gosenice že na pohodu: pazite na svoje pse!

Gosenice hrastovega in borovega sprevodnega prelca so že prejšnji teden opazili sprehajalci psov na obali. Opažene so bile tudi na področju Krasa. Gnezdijo namreč na drevesih ostarelih hrastov ter na borih. Gosenice se v teh mesecih selijo iz drevesa do listja s katerim se hranijo in gredo potem nazaj na drevo.

 

Stik z gosenico je za psa zelo nevaren

 

V primeru, da pride pes v stik z gosenico, mu takoj operate gobček in ga je odpeljite k veterinarju. Pes se začne po stiku z gosenico nenadno in intenzivno sliniti, odklanja hrano, ima povečano temperature, bruha in ima krvavo drisko. Že v nekaj minutah po stiku z gosenico lahko pride tudi do otekline jezika in v skrajnem primeru do zadušitve. Dlačice gosenic so tako strupene, da lahko odmre tkivo na pasjem jezičku, veterinar pa mora te odmrle dele jezička celo odstraniti.

 

Gosenice pa so nevarne tudi za človeka, v stiku s kožo lahko povzročijo opekline, ki se kaže kot hudo vnetje, srbečica in pekoč občutek. Dlačice gosenic se prenašajo tudi po zraku in lahko povzročijo tudi vnetja oči in težave z dihanjem.

Deli novico:
Oznake: