Vnesite za iskanje

Maja se počasi tudi na Danskem prebuja narava in vse več ljudi preživlja prosti čas v naravi, na svežem zraku. Čeprav je Kopenhagen relativno zeleno mesto, polno parkov, plaž in jezer ter kanalov, pa se nemalo meščanov odloči za nakup druge nepremičnine zunaj mesta.

 

Najbolj popularne so male hišice, namenjene vrtičkarjem, ki jim rečejo “kolonihavehuset” (najbolj dobeseden prevod bi bil kolonija vrtnih hišk) ter poletne hiše “summerhuset”. V predmestjih večjih mest najdemo naselja majhnih lesenih hišk, ki so obdane z nekaj zemlje, kamor se med vikendi in poletnimi počitnicami zatekajo ljudje, ki imajo dovolj betona in mestnega vrveža. V Kopenhagnu je prvo naselje vrtnih hišk nastalo že leta 1891, danes naj bi bilo po celi državi več kot 65.000 takšnih hišk, najdemo pa jih tudi v vseh ostalih skandinavskih državah. Na Danskem so tako popularne, da so za njihov najem dolge čakalne vrste.

Hiške so namenjene predvsem shranjevanju vrtnarskega orodja, veliko pa si jih uredi tako, da lahko v njih tudi prenočijo. Naselja so zgrajena na občinskih površinah, podjetja nato najemajo zemljišča od občin in hiške oddajajo posameznikom. Čeprav najemniki posameznih hišk najamejo določen del zemlje s hiško, postanejo tudi del skupnosti, v kateri se morajo držati pravil. Tako so nekatera naselja tovrstnih hišk namenjena samo gojenju zelenjave, nekatere so obdane le s travniki, spet v tretjih je prepovedano prenočiti. V vsakem naselju imajo najemniki hišk dostop do skupnih stranišč ter kuhinje in skupnega prostora za druženje, nemalo pa jih je tako navdušenih nad bolj preprostim življenjem v naravi, da ostanejo med poletjem v hiškah tudi po več tednov.

Drugi tip popularnih hišk Dancev pa so poletne hiše, ki so bolj podobne slovenskim vikendom in so v večini primerov lastniške. Gre za večje hiše od vrtnih hišk, večinoma so blizu obale in veliko Dancev je že pred omejitvami potovanj v tujino v njih preživljalo svoje poletne počitnice. Nakup poletne hiše je velikokrat tudi dobra naložba, saj se veliko podjetij ukvarja z njihovim oddajanjem turistom. Tudi poletne hiše so velikokrat del naselja, kjer lahko lastniki uživajo v bazenih, restavracijah, športnih igriščih, ki so na voljo le njim.

Ko se v poletnih mesecih čez Slovenijo proti Hrvaški vijejo kolone skandinavskih turistov, željnih vročine in toplega morja, se spomnite, da vam Danska ponuja nešteto hišk za najem, kjer lahko preživite poletne počitnice ob bolj zmernih temperaturah, manjši gneči turistov ter ob uživanju v polnočnem soncu.

 

Nina Ločniškar

Deli novico:
Oznake: