Vnesite za iskanje

Nogometna vratarka Melania Pasar

Perspektivna 20-letnica iz Portoroža, ki jo je strast do nogometa ponesla na študij v ZDA.

 

Melania študira in trenira nogomet na univerzi v Kansasu. Je nogometna vratarka. “Tam sem že dve leti, zdaj sem končala drugi letnik. Študiram kineziologijo, moj načrt je, da po študiju nadaljujem s profesionalnim igranjem nekje v Evropi. V ZDA ne planiram ostati, to pa je razlog, da sem se za študij sploh odločila.”

Trenirati je začela pri 13 letih, v ženski ekipi v Izoli. Vse so bile članice, stare okoli 20 let, tam je najprej samo trenirala, igrati še ni smela., ker je bila premlada. Po nekaj letih treniranja je zamenjala pozicijo, šla je na gol. Po dodatnem letu in pol treniranja pa je bila končno dovolj stara, da je začela tudi zares igrati. Klub se je preselil v Ankaran, kjer so dekleta začela igrati nogomet v prvi ženski ligi. Tam je igrala nekaj časa, po končani srednji šoli pa se je odločila za študij. Kmalu se je povezala z agencijo v ljubljani, LV Prospects, ki je pomagala njej, tako kot tudi marsikateremu drugemu perspektivnemu športniku, do štipendije v ZDA. “Želela sem igrati nogomet na nivoju, ki ga v Sloveniji ne bi mogla doseči. Sedaj sem že dve leti v ZDA, tam sezona traja od avgusta pa do konca novemba oziroma začetka decembra. Sezona je kratka, vendar zelo intenzivna, igramo tudi po dve tekmi na teden, tudi po različnih delih ZDA.”

 

Kakšni so kriteriji za sprejem tujih študentov oziroma športnikov na univerzo v ZDA?

“Biti moraš dober, če želiš priti na neko top univerzo. Jaz nisem vedela, na kaj ciljati, ker nisem poznala Sistema. Imela sem dosti ponudb iz univerz prve divizije, nekaj teh pa je bilo rangiranih med prvih 50. Na univerzo v ZDA sicer ni težko priti, marsikaj pa je odvisno od interesa posameznika in temu, kaj mu streza. “

 

Univerza v Kansasu je uspešna na različnih športnih področjih, še posebej pa se ponaša z dobrimi košarkarskimi rezultati. Pred Covidom so bile arene vedno polne, na tekme je prihajalo dosti znanih košarkarjev. “Na otvoritev sezone je prišel celo rapper Snoop Dogg. Zanimivo je, kako Američani visoko cenijo univerzitetni šport”, pove z navdušenjem.

Dva različna svetova

 

Dve očitni razliki, ki ju vidi med življenjem v Sloveniji in v ZDA, je odnos do ljudi, in pa hrana. Odnosi med ljudmi so precej površinski. “Jaz sem čustven človek, in ko se na ljudi navežem, sem zanje pripravljena narediti vse. Tam sem ugotovila, da so ti ljudje v nekem trenutku na voljo, v drugem pač ne. Zdi se mi, da smo Evropejci drugačni, mi smo na voljo vsem. Mogoče sem tudi jaz bila malo naivna, ko sem mislila, da to lahko pričakujem tudi od njih, pa sem kmalu ugotovila, da temu ni vedno tako”. Najbolj očitna in hkrati tudi neprijetna razlika med življenjem v ZDA in pri nas je tako ravno pomanjkanje pristnih, iskrenih odnosov. “ Težko se sklenejo prava prijateljstva”, še pove.

 

Hrana ni ravno najboljša, vendar se navadiš. “Vse je pretirano mastno oziroma sladko, in zelo kalorično. Za zajtrk najpogosteje vzamejo sladico. Ne bom rekla, da hrana ni dobra, vendar so porcije ogromne, in zrediti se je res enostavno, moraš biti precej previden. » Zdravi izdelki so precej dragi.

Odnos do športa in športnikov med Covidom

 

Nekaj časa se sploh ni vedelo, ali sezona bo. Po pomladnih počitnicah so jim naenkrat sporočili, da bo študij potekal na daljavo, in naj se vrnejo domov. “Ko sem se avgusta vrnila, sem morala najprej prestati karanteno, naenkrat je bilo polno protokolov, testiranja so potekala 3x na teden, še posebej med sezono in pred vsako tekmo, na fitnesu smo morali ves čas nositi masko in očala. Nekaj tekem je odpadlo, in tudi sezona je bila malo daljša”.

 

Zelo pozitivno pa je, da so se na univerzi odločili, da bodo vsem športnikom, ki so zaradi koronavirusa izgubili eno celo sezono, povrnili eno leto. To pomeni, da so prejemnikom štipendij ponudili še eno dodatno leto, in s tem možnost, da nadoknadijo zamujeno. “To so ponudli tudi meni, in priložnost bom zagrabila, predvsem zato, da si pridobim še dodatne izkušnje v nogometu. To pomeni tudi, da bom študij končala v predvidenih štirih letih, dodatno leto pa bom lahko izkoristila za dodatna izobraževanja.”

 

Anja Vertnik

Deli novico:
Oznake:
Naslednji prispevek