Vnesite za iskanje

Obalne galerije Piran napovedujejo zanimive dogodke

Najlepši pomladni mesec je v Obalnih galerijah Piran mesec druženja, različnih izobraževalnih srečanj in vodstev ter drugih promocijskih dogodkov, zato so za vas skrbno pripravili številne zanimive vsebine.

 

Za april napovedani promocijski dogodek ART OBJECTS: TARTINI 330 se bo odvil v petek, 13. 5. 2022, ob 17. uri v Dvorani vedut v rojstni hiši slavnega skladatelja Giuseppeja Tartinija v Piranu. Tam bodo predstavili proces ustvarjanja promocijskih artiklov in vizualnega gradiva, ki nastaja v sodelovanju Obalnih galerij Piran s Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini ter interdisciplinarno skupino umetnikov, modnih oblikovalcev in drugih kreativnih izumiteljev. Po predstavitvi bo pokušina vin Vinakoper in sproščeno druženje.

 

V mesecu maju najavljajo zanimivo delavnico ODPRTI POZIV: O TUTORIALIH, STEREOTIPIH IN POGLEDIH NA TELO, na kateri bo umetnica Corinne Mazzoli preučevala in raziskovala spletno identiteto, samoreprezentacijo in študije spola. Projekt so podprli Italian Council (2021), Generalni direktorat za sodobno ustvarjalnost in Ministrstvo za kulturo Italije; organiziran je v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran, ki tovrstna sodelovanja z navdušenjem pozdravljajo. Delavnica bo potekala v prostorih študijskega programa UPPF Vizualne umetnosti in oblikovanja, v torek, 17. 5. in sredo, 18. 5., v torek, 24. 5., ter v sredo, 25. 5. 2022, od 9.00 do 12.00. Rezultati delavnice bodo predstavljeni v petek, 27. 5., in soboto, 28. 5. 2022 v delavnici MGP.

 

V Mestni galeriji Piran si lahko do ponedeljka, 30. 5. 2022, ogledate razstavo PANORAMA. Izbor iz umetniškega fonda Obalnih galerij Piran. Ta je nastala v dialogu med direktorico Maro Ambrožič Verderber in kustosinjo-pripravnico Samantho Chia, ki bo imela v sredo, 11. 5. 2022, ob 18. uri  vodstvo po razstavi v italijanskem jeziku. Vodeni ogled je priložnost, da spoznate intriganten proces oblikovanja posameznih zbirk, različne načine pridobivanja likovnih del ter s tem povezane zanimive vsebine in širši javnosti neznane informacije.

V mesecu aprilu so odprli dve odlično obiskani razstavi: v Galeriji Meduza v Kopru se predstavlja Aleksander Velišček z razstavo SLIKE 2020-2022, ki bo na ogled do petka, 24.6. 2022, v Galeriji Monfort v Portorožu pa bo do srede, 1. 6. 2022, na ogled pred kratkim odprta razstava instalacij Daniele Danice Tepeš z naslovom NA DRUGI STRANI / ON THE OTHER SIDE. Slednja je plod sodelovanja med Obalnimi galerijam Piran in Akademijo za vizualne umetnosti – AVA iz Ljubljane. Ob razstavi je bil natisnjen poseben plakat-zloženka s kritiškim prispevkom Jovite Pristovšek, ki ga je izdal Inštitut ERGO SUM. Po razstavi bo v sredo, 18. 5. 2022, ob 18. uri organizirano vodstvo ob druženju z umetnico Danielo Danico Tepeš in kustosom razstave Maticem Bukovcem.

 

Izjemen obisk beležijo tudi na razstavi Emila Memona z naslovom SAINTLY BODY v Galeriji Loža. Zato ─ pred njenim iztekom 30. 5. 2022 ─ v četrtek, 19. 5.2022, ob 18. uri organizirajo strokovno predstavitev in okroglo mizo z avtorjem, edinim slovenskim predstavnikom izvirne newyorške pop art scene. Dogodek bo vodila kustosinja razstave umetnostna zgodovinarka Barbara Borčić, ki bo predstavila tudi umetniško-zgodovinski okvir, v katerem se je Memon formiral in deloval. Z umetnikom bosta osvetlila njegova »italijanska svinčena leta« v Firencah konec sedemdesetih, »alternativno kulturo« v Ljubljani na začetku osemdesetih let in življenje v newyorški »urbani distopiji« od zgodnjih osemdesetih let naprej, ki je bila najbolj spektakularno prizorišče umetnosti vse do današnjega časa. V tem okolju je bil Emil Memon vedno in povsod na margini; njegovo življenje so zaznamovali kontrakultura, subkultura, politična umetnost, grafiti in prisotnost na velemestni klubski sceni.

V Obalnih galerijah Piran jim veliko veselja prinaša spodbujanje ustvarjalnosti mladih. Dolgoletno uspešno sodelovanje z VRTCEM MORNARČEK PIRAN bodo v torek, 31. 5. 2022, zaznamovali z zaključkom Unescovega projekta OB MORJU SEM TER TJA, ki je v vrtcu potekal v tem šolskem letu. Odkrivali in raziskovali so naravne lepote ob pohodnih poteh ter ob tem razvijali zdrav življenjski slog. Otroci so aktivno sodelovali pri varovanju narave ter tako razvijali kritično mišljenje in pozitiven odnos do okolja. Staršem in lokalni skupnosti bomo v Galeriji Herman Pečarič predstavili izdelke, ki so nastali v okviru projekta. Razstavo s krajšim programom bodo odprli v torek, 31. 5. 2022.

 

V mesecu maju bodo organizirali tudi druge pedagoške in andragoške delavnice, zato vas vabijo, da spremljate nnjihov program. Pripravljajo drugo izvedbo zelo priljubljene delavnice ZAVIJ, ZALEPI, POSPREJAJ!. Ta bo tokrat potekala v okviru otvoritvenega programa DAN V PARKU, ki ga organizira Občina Piran v novem amfiteatru Parka sonce v soboto, 21. 5. 2022.

Vir in foto: Obalne galerije Piran

Deli novico:
Oznake: