Vnesite za iskanje

Od 23. avgusta hitri testi ne bodo več brezplačni

Hitri antigenski testi na novi koronavirus bodo od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine, za večino pa ne več. Vlada je v uredbi o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, ki jo je sprejela na včerajšnji dopisni seji, na novo določila upravičence.

 

Hitri testi bodo tako še vedno brezplačni za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo z zdravniškim potrdilom, ter za tiste, ki niso prebolele covida-19 oz. niso polno cepljeni, lahko pa “povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje”. To to uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke.

 

Za učence in dijake so v uredbi določili izvajanje samotestiranja s hitrim antigenskim testom tako, da testirana oseba sama opravi odvzem brisa in odčita rezultat.

 

Ko bo izvajalec programov opravljal hitre antigenske teste za samoplačnike, cena storitve ne bo smela preseči višine povračila stroškov, kot jo bo določil minister s sklepom.

 

Presejalni program se bo izvajal, dokler ne bo dosežen zadosten odstotek precepljenosti prebivalstva, ki učinkovito zameji nadaljnje širjenje koronavirusa.

Deli novico:
Oznake: