Vnesite za iskanje

Olje Vanja prejelo prestižno nagrado

Slovensko oljčno olje Vanja pridelovalca Vanje Dujca je v četrtek v Parizu prejelo nagrado Olio Nuovo za najboljše oljčno olje severne poloble leta 2021. Gre za pomembno priznanje kakovosti in prepoznavnosti. Ocenjevalci so ga označili kot “čudovito kompleksno olje, uravnoteženo in z ognjevitim zaključkom”.

Izbor poteka dvakrat letno – februarja za severno poloblo, avgusta pa za južno. Žirijo poleg strokovnjakov za oljčno olje sestavljajo vrhunski kuharski mojstri, predseduje pa ji Eric Briffard, vodja inštituta Cordon Bleu in kuharski mojster z več Michelinovimi zvezdicami, poročajo mediji.

Vanja Dujc, samouk, ki mu nekateri rečejo kar “šepetalec oljčnemu olju”, “guru” in “profesor”, tudi zaradi številnih priznanj, ki si jih je prislužil skozi leta, prideluje oljčno olje kot že od leta 1984. Ima okoli 1200 dreves, letno pa pridela okoli 3300 litrov olja. To pa ni njegov prvi večji uspeh. Pred dobrim desetletjem je namreč postal svetovni prvak na prvem svetovnem prvenstvu oljčnih olj, ki so ga organizirali na prizorišču svetovne razstave EXPO 2010 v Šanghaju, še poročajo mediji.

Uspehi na tako prestižnih tekmovanjih tako ni samo priznanje in prepoznavnost zanj, ampak nova odlična promocija slovenskih oljčnih olj, ki se tudi sicer redno uvrščajo visoko na tovrstnih tekmovanjih.

 

Foto: Siol

Deli novico:
Oznake: