Vnesite za iskanje

Pasji kužni kašelj na pohodu

Kužni kašelj je nalezljivo obolenje zgornjih dihal pri psih. Po izvoru je virusne in bakterijske narave.

 

Znaki bolezni se pojavijo nenadoma, večinoma zvečer ali ponoči. Psi močno in krčevito kašljajo, lastniki se pogosto ustrašijo, saj mislijo, da se kuža duši po hranjenju, ker naj bi se v grlu zataknil tujek ali hrana zašla v sapnik. V resnici pa večja količina hrane v požiralniku pri prehodu v želodec draži vnet sapnik.

 

Lahko se zgodi, da se ob kašlju pojavi bruhanje bele goste pene. Pojavi se lahko gnojen izcedek iz očes in nosu. Psi imajo lahko zvišano temperaturo in so brezvoljni. Ob poslabšanju znakov se lahko razvije pljučnica (zelo otežkočeno dihanje s slišnimi hropci v pljučih in pomodrele sluznice) in pogin, na srečo so tovrstni primeri redki. So pa necepljeni mladički in imunsko oslabeli psi bolj nagnjeni k hujšim oblikam bolezni.

 

Prenos bolezni je zelo hiter, inkubacijska doba traja od štiri do deset dni, bolezen pa se prenaša s kašljem okužene živali, z neposrednim stikom ali preko okuženih površin. Znaki bolezni trajajo od pet do deset dni, psi so pa kužni še en teden po prenehanju simptomov.

 

Ob pojavu kliničnih znakov je bolje, da psa pregleda veterinar. Običajno, v kolikor ni gnojnih izcedkov in je prisoten samo kašelj, zelo pomagajo sirupi, ki lajšajo vnetja zgornjih dihalnih poti, olajšajo izkašljevanje in izločanje sluzi ter pomirjajo dušeč kašelj. V ogrevanih stanovanjih, kjer je suh zrak, ki draži dihalne poti, bo zelo pomagal vlažilec zraka.V kolikor to ni dovolj, se predpiše antibiotik. Kuža naj nima večjih telesnih naporov, naj bo na toplem.

 

Priporočljiva je uporaba oprsnice, ki ne pritiska na sapnik. Obroki naj bodo manjši, topli, boljše so pločevinke ali kuhana hrana, da povečamo vnos tekočine. Izcedke iz nosu in oči je dobro ščistiti z vlažno toplo krpico. V kolikor so psi v zunanjih boksih, naj bodo ti čimbolj suhi, saj se virus v vlažnih okoljih hitreje širi. Stiki z drugimi psi so prepovedani, saj le tako preprečimo širjenje bolezni.

 

Da se izognemo težavam, povezanih s kužnim kašljem, veterinarji svetujemo cepljenje. Za nekatere povzročitelje kužnega kašlja, kot so adenovirusi in virus parainfluence, obstaja vsakoletno cepljenje proti več pasjim boleznim. Novo na tržišču je tudi cepivo za aplikacijo v nos proti bakteriji Bordetelli bronchiseptici in Caninemu parainfluenca virusu, ki sta zelo pogosta povzročitelja. Tudi če cepljenje ne prepreči popolnoma pojava bolezni, pri zaščitenih psih običajno ne prihaja do hujših oblik.

Lara Kralj

VETERINARSKI CENTER LARA

Trgovska ulica 4, 6310 Izola

05 640 1300, 031 344 832

lara@lax.si

Oglasno sporočilo.

Deli novico:
Oznake: