Vnesite za iskanje

Piranski župan preimenoval Obalo v Ulico žrtev turbofolka

Piranski župan Đenio Zadković je danes na svojem facebook profilu objavil precej zanimivo razmišljanje, ki je že sprožilo precej komentarjev pod objavo. Tokrat se je razpisal o moteči glasbi, ki prihaja iz Kapelce v Portorožu.

Spodaj objavljamo celoten zapis:

 

»Spoštovani,

nekaj dni nazaj smo na občini razpravljali o pobudi, da bi se Lucija preimenovala v ‘Sveta Lucija’. Nekateri so za spremembo, nekateri pa ne. Smatram, da bi moral kot župan tovrstne odločitve predati v odločanje našim občankam in občanom in sicer na referendum. Mislim, da to ne bo tak problem in da bomo samo tako prišli do prave ‘slike’, torej volje ljudi.

 

Včeraj sem po predstavi v portoroškem Avditoriju in sicer okrog polnoči, odšel lepo peš domov. Pred centralnim gostinskim lokalom ‘Kapelca’, v samem centru Portoroža, je bilo slišati precej močno glasbo. Nimam prav ničesar proti državljanom republik nekdanje skupne države Jugoslavije, prav nasprotno, z mnogimi sem v dobrih odnosih, z mnogimi pa prijatelj. Spoštujemo se, z mnogimi se tudi družim in mnoge imam iskreno rad.

 

No, rad imam glasbo, pravzaprav jo obožujem. V naslednjem življenju, če bom še kdaj moral nazaj v tale svet, se bom posvetil samo glasbi. Želim, da bi moto mojega življenja glasil : »music is my life«.

 

Nisem in ne želim biti diskriminatoren do glasbenih zvrsti, a včeraj, ko sem takole razmišljaj, se mi je zdelo nujno, da na tole temo vseeno nekaj povem, saj sem sedaj v vlogi župana to tudi dolžan. Daleč od oči oziroma v tem primeru, daleč od ušes, pomeni, daleč od srca.

 

Ljudje, ki v neposredni okolici ne živimo ali nismo nastanjeni v enem od bližnjih portoroških hotelov, se te problematike sploh ne zavedamo, kaj šele, da bi nas prizadela. In vendar so ljudje vse bolj prizadeti, tako domačini kot tudi gostje naših hotelov.

 

Domačini skušajo že dolga leta zadevo tolerirati, mnogi gostje pa ne pridejo nikoli več. Zaradi tovrstne glasbe in motečih decibelov iz tega lokala, so nam tudi že pobegnili gostje iz Avstrije, ki so v predsezonskem času polnili naše hotele. Organizator nam je takole povedal : »Projekt Openair am meer, ki je privabil običajnih 3500 avstrijskih turistov na glasbeni oder portoroške plaže, ne bo prišlo nikoli več v Portorož, ker je lastniku tega ‘našega’ lokala njihova glasba šla ‘na živce’ in je zvočnike s svojo glasbo obrnil proti njihovemu odru in tako motil njihov ‘show’, ki ga je tudi snemala avstrijska televizija«. Avstrijski organizatorji, zelo užaljeni seveda, so zaradi takega nagajanja odpovedali vse festivale, ki so jih imeli namen organizirati vsako leto v Portorožu.

 

Narobe svet ? Ali se samo meni zdi, da je to nedopustno. Takšne ‘gratis’ promocije turistične destinacije človek ne more in ne sme zamuditi, ‘mi’ smo jih pa kar odgnali. Neverjetno. Zakaj ? Zato, da imamo v samem centru Portoroža enega samega ‘trendsetterja’, ki nam bo pokazal, kaj je danes ‘in’.

 

Ljudje božji, turist, ki pride k nam na dopust je zelo zmeden, saj če posluša glasbo iz tega lokala in to vsak večer, dobi občutek, da je v Turčiji. Ta glasba ni avtohtona, pa tudi moderna ne. Je mimo vseh svetovnih glasbenih trendov in nam ni v ponos. Moje mnenje je, da je prišel čas, ko bo potrebno zgolj in samo zaradi zaščite destinacije ‘Piran – Portorož’ nujno nekaj ukreniti. Tega si ne moremo več ‘privoščiti’. Lahko razumem čisto vse in vsakogar, a tale situacija nam kot turistični destinaciji tako najeda ugled, da nas na zemljevidu turističnih destinacij v 10 letih sploh več ne bo. Portorož bo še malo ‘fajn’ passe.

 

Nisem grobjan in bi želel z lastnikom najti kompromis. Predlagal bom sestanek in upam, da se uspem dogovoriti za način, ki bo sprejemljiv tako za občino, kot za lastnika lokala. Vedno sem za iskanje rešitev preko dialoga, vendar, če se ne dogovorimo, bom predlagal, da tudi tole glavno portoroško ulico, sedaj imenovano Obala, preimenujemo v Ulico žrtev turbofolka. Lahko damo tudi na referendum, če moje današnje sporočilo ni dovolj jasno.

Deli novico:
Oznake: