Vnesite za iskanje

Fakulteta za pomorstvo in promet v Portorožu je visokošolski zavod, ki opravlja znanstveno-raziskovalno in izobraževalno dejavnost, in to pretežno s področja pomorstva in prometa, junija 2020 smo praznovali 60 letnico delovanja.

 

Na dodiplomski univerzitetni, visokošolske študijske programe, na podiplomska magistrska študijska programa in na doktorski študijski program Fakultete za pomorstvo in promet, je vpisanih okoli 500 rednih in izrednih študentov. Izredni študij poteka na sedežu fakultete v Portorožu ter v dislocirani enoti v Ljubljani.

 

Zakaj izbrati podiplomski študij na FPP ?

Študij odlikuje interdisciplinarnost, edinstvenost, izbirnost, koristnost, mednarodnost in nenazadnje zaposljivost. Po besedah prof. dr. Elen Twrdy je najpomembneje ravno to, da so vsi njihovi podiplomski študenti zaposljivi.

 

Na fakulteti lahko na 2. stopnji izbirate med študijema POMORSTVO ali PROMET. Prodekan doc.dr. Franc Dimc je posebej izpostavil, da sta študijska programa posodobljena, po njegovih besedah se na fakulteti trudijo, da ponujajo študentom razvijajoče učno okolje, v katerem lahko vsak prispeva novosti in napreduje.

 

»S posodobljenima študijskima programoma, ki ju izvajamo na magistrskem študiju druge stopnje, sooblikujemo znanje strokovnjakov, ki bodo omogočali, da svet živi«, nadalje pojasnjuje prodekan. Ob tem dodaja: »Prenovljena sta bila oba programa pomorstva in prometa, kar je prineslo več tehničnih vsebin s poudarkom sna primerih iz prakse.« Posebej je izpostavil sodelovanje z Lab26. To je tehnološki inkubator, ki je tehnološki inovacijski laboratorij, kjer se dijake, študente, akademike ter raziskovalce povezuje v realne tehnološke projekte z industrijskimi partnerji.

»Trudimo se biti privlačni in zanimivi tudi za tiste študente, ki niso študirali na naši fakulteti, morajo pa omenjeni v tem primeru opraviti diferencialne izpite«, je pojasnil prodekan Dimc.

 

Podiplomski študij pomorstva je primeren za tiste, ki delajo v podjetjih, kjer rešujejo tehnične probleme, povezane s pomorstvom ali prometom.

 

Tudi po besedah doc. dr. Elen Twrdy je podiplomski študij primeren za vse tiste, ki že delajo v tej panogi ali si želijo delati v njej. »Danes vidimo, da je transport tisti, ki je najpomembnejši, v teh kovid časih nas je to še bolj prepričalo, ker se brez dobre logistike vse ustavi. Vsi, ki jih to zanima, imajo radi dinamično delo in se ne bojijo nekih novih znanj, so zelo dobrodošli. Na drugi stopnji študija ne gre samo za nadgradnjo prve stopnje, ampak za poglabljanje v še druge teme, da dobijo slušatelji širši pogled v logistiko«, je pojasnila.

»Največja prednost tega študija je zaposljivost, ker tak kader trg potrebuje, kar pomeni, da so vsi naši diplomanti zaposljivi«, je še izpostavila. Študentom nudijo tudi veliko praktičnih znanj in strokovnih ekskurzij, seveda v skladu z vsemi covid merili. Tako imajo študenti možnost , da si ogledajo intermodalne terminale v Italiji in Avstriji. Lahko si ogledajo tudi kontejnerske terminale in se seznanijo z njihovim delovanjem v raznih pristaniščih.

ŠTUDIJSKI PROGRAM POMORSTVO

Fakulteta za pomorstvo in promet izvaja drugostopenjski študijski program Pomorstvo, ki:

  • traja 2 leti, oziroma 4 semestre,
  • je ovrednoten s 120 ECTS,
  • omogoča neposreden prehod na podiplomski doktorski študijski programa tretje stopnje Pomorstvo in promet,
  • omogoča pridobitev strokovnega naslova: magister inženir pomorstva, magistrica inženirka pomorstva, okrajšano mag. inž. pom.

 

ŠTUDIJSKI PROGRAM PROMET

Fakulteta za pomorstvo in promet izvaja drugostopenjski študijski program Promet, ki:

  • traja 2 leti, oziroma 4 semestre,
  • je ovrednoten s 120 ECTS,
  • omogoča neposreden prehod na podiplomski doktorski študijski program tretje stopnje Pomorstvo in promet,
  • omogoča pridobitev strokovnega naslova:magister inženir prometa, magistrica inženirka prometa, okrajšano mag. inž. prom.

 

Kako poteka študij?

Podiplomski študij se izvaja v popoldanskem času. Ali bo v živo ali preko zooma, pa je odvisno od takratne epidemiološke slike. »Vabljeni na podiplomski študij na našo fakulteto zato, ker je študij sodoben, aktualen in ker je takšen, kot ga trg potrebuje«, je zaključila prof. Twrdy.

 

Petra Mežnarc

Oglasno sporočilo.

Deli novico:
Oznake: