Vnesite za iskanje

Od 1. 1. 2019 do 18. 8. 2020 so policisti Postaje pomorske policije Koper izvedli 19 reševanj na morju. »V to statistiko niso vključena nudenja pomoči, ki jih skoraj vsakodnevno nudijo čolnom na morju, zaradi raznih okvar na plovilih. Policisti so sicer na morju 24 ur na dan, zato so tudi praviloma prvi na kraju, ko ljudje potrebujejo pomoč,« je povedala Anita Leskovec iz Policijske uprave Koper.

Kot je povedala Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi na koprski policijski upravi, je to le nekaj primerov, ki jih velja izpostaviti. V letošnjem letu je bilo največje reševanje nedvomno tisto, ki se je zgodilo 24. julija, ko so policisti ob 4.30 zjutraj prejeli klic družine, da jih je neurje s Seče, kjer so bili zasidrani, odneslo na odprto morje in da imajo težave z motorjem. Takrat so bili na 11 metrski jadrnici 40-letni moški, 38-letna ženska in dva otroka, doma z Obale. Policista Postaje pomorske policije Koper sta šla s plovilom P-16 nemudoma v pomoč. Jadrnica se je nahajala na vhodu v kanal Sv. Jerneja, kjer je voda zelo nizka.

Zaradi močnega neurja, vetra, visokih valov in težke dostopnosti, družine niso mogli takoj spraviti s plovila, saj je obstajala nevarnost, da bo nasedlo tudi policijsko plovilo. Jadrnice sidro ni držalo in jo je odnašalo proti zidu solin, kjer so skale, zatem je plovilo nasedlo. Na krov so policisti poskušali vreči vrv, vendar jo moški na plovilu, zaradi zelo slabih vremenskih razmer, ni uspel prijeti. Ob 5.15 so uspeli na krovu privezati vlečno vrv na svojo jadrnico, zatem pa dvigniti sidro. Vlečno vrv sta policista nato pritrdila za vlečni drog na premcu patruljnega čolna in pričela z vleko jadrnice proti Portorožu. Ker je bila smer vleke neposredno v val, je v kokpit patruljnega čolna uhajala večja količina morske vode, na jadrnici pa se je pokvarilo še krmilo, kar je pomenilo, da ni bilo več nadzora nad plovilom in ga je med vleko močno odnašalo. »Po priplutju v zavetje pred Portorož, sta policista jadrnico vezala na bok patruljnega čolna in z njo ob boku pristala na zunanjo stran novih privezov v Portorožu. Ob 5.52 so bili tako potniki kot jadrnica na varnem. Policista sta pokazala izjemno požrtvovalnost in strokovnost pri reševanju. Na srečo se je, razen vode in blata na službenem plovilu, vse dobro izteklo,« je še pojasnila tiskovna predstavnica.

Petra Mežnarc

Deli novico:
Oznake: