Vnesite za iskanje

Že v prejšnji izdaji smo pisali o prednostih, ki jih prinaša študij na Fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu. Tokrat pa nas je zanimalo, kaj so o študiju na fakulteti povedali njihovi diplomanti, ki so že zaključili študij in našli zaposlitve v različnih podjetjih.

 

Simon Prešeren, diplomant ladijskega strojništva na FPP

Katero srednjo šolo si prej obiskoval in kje si sedaj zaposlen?

Pred študijem sem obiskoval srednjo elektro šolo v Ljubljani, smer Telekomunikacije. Trenutno sem zaposlen na motorni jahti kot drugi častnik stroja. Moje delo obsega vodenje strojne straže, opravljanje in nadzorovanje segmentov ladje, torej generatorjev, pogona ter seveda vseh pomožnih sistemov, ki omogočajo normalno delovanje ladje.

Si pridobil dovolj znanja za vključitev v delovno okolje?

Po mojem končanem študiju sem najprej opravljal enoletno kadeturo na ladji, kjer sem lahko uporabil teorijo, ki sem se jo naučil na praksi v šoli. Zaradi dobrega teoretičnega znanja sem svoje delo opravljal brez problema.

 

Ana Klanšek, diplomantka Navtike

»Sem bivša študentka na FPP, smer Navtika. Trenutno delam na projektu, kjer postavljamo nekaj vetrnih elektrarn na Nizozemskem, na jezeru, kar je precej nenavadno. Za bodoče študente imam en nasvet – pomorstvo je široka stvar, lahko se preusmerite v karkoli želite, veliko stvari se lahko naučite in svet je velik, tako da srečno vsem študentom.«

 

Aljaž Hrovat, diplomant FPP, smeri Ladijsko strojništvo

Katero srednjo šolo si prej obiskoval in kje si sedaj zaposlen?

Preden sem začel z obiskovanjem fakultete, sem obiskoval klasično gimnazijo v Ljubljani, gimnazijo Ledina. Trenutno sem zaposlen v podjetju SVP Avio d.o.o., kjer izdelujemo motorna plovila znamke Greenline.  Sem del skupine mehanikov, naša glavna naloga je vgradnja ladijskega motorja v plovilo in vseh pripadajočih instalacij. Študij ladijskega strojništva mi je prinesel ogromno lepih spominov in številna znanja, ki jih danes uporabljam vsak dan za opravljanje svojega dela. Poleg bogatega teoretičnega znanja, ki sem ga dobil med študijem, sem pridobil tudi številna znanja, kako pristopiti in tudi rešiti nek problem, ki se ti pojavi na delovnem mestu, torej drugi kot razmišljanja. Ob vpisu na program Ladijskega strojništva sem si želel delati na ladjah, do sedaj sem opravil štirimesečno pogodbo pri ladjarju Carnival Cruise Line na eni izmed njihovih potniških ladij.

 

Marko Jakomin, diplomant Ladijskega strojništva

Katero srednjo šolo si prej obiskoval in kje si sedaj zaposlen?

Pred študijem sem zaključil šolanje na srednji tehniški šoli Koper, smer strojni tehnik. Trenutno sem zaposlen na Hidria Alutec Koper, kjer izdelujemo aluminijaste izdelke za avtomobilsko industrijo. Sem vodja proizvodnje tehnologije v livarni, oziroma sem vodja livarne.

Si s študijem pridobil dovolj znanja, da si se lahko vključil v delovno okolje?

Ja, s študijem sem dobil dovolj znanja, da lahko opravljam tudi delo, ki ni povezano z ladjami in samim delom na ladji. Za vsako delo pa potrebuješ še določene izkušnje, ki jih v šolah ne dobiš.

Ali je bilo dovolj prakse? Kakšna se ti je zdela?

Na faksu smo varili, malo smo obdelovali kovine, bili na ladji, tako da smo dobili neke osnove. To me spremlja tudi v podjetju – osnove dobiš, potem pa so izkušnje tiste, ki štejejo. Fakulteta me je naučila logičnega razmišljanja in reševanja težav

 

Alen Telban, diplomant FPP

Zakaj izbrati FPP?

Študij je interdisciplinaren, naučiš se mnogo stvari, ki so dejansko uporabne tudi v praksi. Ali je študij uporaben? Na mojem delovnem mestu na TPG je zelo uporabno vse, kar smo se naučili na faksu, ker so stvari, ki jih drugi ne razumejo, logisti pa jih v vsakodnevnem delu morajo. Veliko je novih kratic, novih načinov, itd.

Kakšno pa je bilo življenje na obali?

Življenje na obali je po mojem mnenju definitivno najboljše. Ogromno je biilo druženja.  V Portorožu sta dve fakulteti, ki sta med seboj zelo dobro povezani, veliko smo se družili, žurali in imeli različne skupne obšolske aktivnosti, kot so nogomet, odbojka, košarka.

Kaj priporočaš bodočim študentom?

Po mojem mnenju je najbolje, da vsi izberete FPP, ker lahko študenti dobijo delo tudi v teh kriznih časih. In najverjetneje dela ne bo zmanjkalo, zaradi globalizacije se bo le še povečala uporaba logistike. Tudi plače definitivno niso slabe.

 

Petra Mežnarc

Oglasno sporočilo.

Deli novico:
Oznake: