Vnesite za iskanje

Pridružite se akciji štetja ptic

Društvo za opazovanje in pročevanje ptic Slovenije vsako zimo v okviru akcije Ptice okoli nas vabi k štetju ptic. Štetje se izvede istočasno in na enak način in sicer tako, da preštejemo ptice v okolici doma. Akcija je odlična priložnost, da bolje spoznamo ptice in naravo, ki nas obkroža.

 

Akcija v letu 2021 bo potekala od ponedeljka, 25. do nedelje, 31. januarja 2021.

 

Prri štetju ptic lahko sodelujete prav vsi, četudi menite, da niste dobri poznavalci ptic. Ptice lahko beležite v mestu ali na vasi, okoli doma, službe, šole ali vrtca. »Pomembno je, da vsi sodelujoči opazujemo na enak način, samo pol ure, ter da vsak opazovalec oz. skupina, ki opazuje, izpolni svoj obrazec«, so povedali v društvu.

 

Navodila:

– Enkrat v tem tednu si izberite pol ure in si v tem času zabeležite vse ptice, ki jih opazite. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic).

– Svoja opazovanja nam sporočite do konca februarja preko e-obrazca, v primeru težav pri vnosu podatkov pa preko e-naslova spletnik@dopps.si ali na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana.

– V pomoč pri štetju opaženih ptic in ugotavljanju, katerim vrstam pripadajo, smo na društvu pripravili letak za opazovanje, na katerem je tabela za vpisovanje opazovanj, ter slike najpogostejših ptic, ki se pojavljajo v naseljih.

 

Zakaj je sodelovanje pri akciji pomembno?

 

Na društvcu pojasnjujejo: »Več ko nas bo vsako zimo sporočalo svoja opazovanja, natančnejšo sliko o stanju naših ptic bomo dobili. Tako bomo lahko primerjali podatke o številu ptic med različnimi leti in iz tega sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja«.

V lanskem letu se opazovanja ptic udeležilo 1027 opazovalcev, ki so zabeležili kar 17.120 ptic in sicer kar 62 različnih vrst. Najpogosteje videni vrsti sta domači vrabec in velika sinica.

Vir in foto: Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije

Deli novico:
Oznake: